Три години и половина затвор за смъртта на работник, причинена от работа с азбест

Три години и половина затвор за смъртта на работник, причинена от работа с азбест Снимка: swissinfo.ch

Тове е решил италиански съд за швейцарския бизнесмен Стефан Шмидхайни

Съдебните заседатели признаха за виновен в непредумишлено убийство бившия мажоритарен акционер в компанията за строителни материали Eternit, съобщи италианската информационна агенция ANSA.

Съдебното жури установи, че починалият работник е бил изложен на опасен допир с азбест. Същевременно Шмидхайни беше оправдан по седем други дела, свързани с компания, близо до Неапол.

Адвокатите на Шмидхайни казаха пред швейцарската информационна агенция Keystone-SDA, че ще обжалват присъдата, защото според тях решението противоречи на италианското законодателство и основните правни принципи.

Присъдата е решение по последното от поредицата съдебни дела в Италия срещу 74-годишния Шмидхайни, който отрече каквато и да е отговорност. Досега той печелеше всички дела по случая.

В шумно дело през 2014 г., след като първоначално беше осъден за небрежност, Върховният италиански съд го оправда за смъртта на почти 3000 души с аргумента, че давността по делото е изтекла през 1998 г.

Forbes оценява състоянието на Стефан Шмидхайни на $ 2.3 милиарда. Бизнесът му датира от 1912 г., когато дядо му създава първото предприятие за строителни материали, което в крайна сметка се превърна в един от гигантите в тази област. Шмидхайни оглавява борда на компанията Swiss Eternit Group през 1976 г., когато е на 29 години. През 1984 двамата с брат му наследяват активите на баща си, като Стефан Шмидхайни получава компанията Eternit, а брат му поема бизнеса с цимент и бетон на компанията Holcim.

През 2003 г. Шмидхайни вложи $ 1 милиард в бизнес активи в благотворителен тръст, който помага на предприемачи от Централна и Южна Америка.

Последното дело, което все пак завърши с някаква присъда, е може би последен етап от дълъг процес. Адвокатите на Шмидхайни оспорваха осъдително съдебно решение от 2019 г., но италианският съд го осъди повторно, признавайки го за виновен. 

През всичките години на съдебната сага делата срещу Шмидхайни бяха придружавана с протестни кампании срещу опасното производство и замърсяването на природата, а почти символичната му присъда от миналата седмица предизвика недоволството на синдикати, екологични организации и близки на жертвите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: