Лукашенко претендира за участие в преговорите между Украйна и Русия

Лукашенко претендира за участие в преговорите между Украйна и Русия Снимка: flickr.com

Беларуският президент изглежда смята, че може се нареди на масата за парче от баницата, след като позволи на Русия да разположи свои сили в Беларус, които редовно обстрелват от там украинската територия.

Както съобщава theins.ru, на заседание на националния съвет за безопасност, в типично пропагандния си стил, Лукашенко казва: „След като ни въвлякохте в това – имам предвид преди всичко западните страни, то на тези преговори позицията на Беларус трябва да бъде чута. И причината не е, че ни слагат в една кошница с Русия, не. Ние изхождаме от факта, че тази война е на крачка от нашата страна и сериозно влияе на ситуацията в Беларус. Никакви отделни договорености зад гърба на Беларус не може да има“.

Внезапно обаче, Лукашенко приема леко необяснима позиция: „Трите славянски народа в крайна сметка трябва да осъзнаят какво става в света в глобален план, да седнат на масата и да се договорят. Да се договорят на равностойни начала.

След това Лукашенко е обявил, че предвижда отново да се срещне с Владимир Путин, отбелязвайки, че в условията на наложените санкции е важно да се поддържа Русия преди всичко икономически.

Според ръководството на украинските въоръжени сили, ракетни удари по Украйна се отправят от територията на Беларус от първите дни на войната, вкл. четири балистични ракети в първите часове след нахлуването. В началото на преговорите между Украйна и Русия Беларус беше техен домакин, но след втория кръг дискусиите преминаха към видеовръзка.

Доскоро Лукашенко твърдеше, че освен Донбас, Украйна е планирала да нападне и Беларус, която щяла да претърпи огромни загуби без руската „специална операция“. Сега обаче беларуският президент заговори за „близки славянски народи“ и претендирайки за правото на Беларус да участва в преговорите, всъщност потвърди, че е страна в руската агресия в Украйна.

Припомняме, че след огромните протести заради съмненията в коректността на президентските избори в Беларус преди по-малко от две години, които Лукашенко потуши брутално, сега в страната се разгръщат антивоенни инициативи, които не се ограничават само с протести, а често преминават в активни саботиращи действия. 

И може би опасенията на Лукашенко за ситуацията в собствената му страна го карат да заговори за близостта между украинци, беларуси и руснаци. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: