Запасите от биткойни започнаха да се изчерпват: как това се отразява на цената

Запасите от биткойни започнаха да се изчерпват: как това се отразява на цената Снимка: ferra.ru

В света ще бъде произведено точно определено количество биткойни

Наскоро биткойнът достигна важен етап - броят на емитираните монети надхвърли 19 милиона. Светът се приближава към момента, в който ще бъде произведен последният биткойн, съобщава Axios.

Тази криптовалута първоначално е създадена с фиксирана оферта. Общо 21 милиона биткойна могат да бъдат пуснати в оборот. Първата такава криптовалута беше добита през 2009 година.

За съжаление, все още не е ясно дали сега наистина има 19 милиона биткойна в обращение, тъй като много от тях са загубени по различни причини.

Като цяло, сама по себе си новината за преодоляване на количеството от 19 милиона не оказа сериозно влияние върху цената на криптовалутата. Към момента на публикуване на новината биткойнът се търгува на нивото от 46 574 долара. Но следващото събитие, което вероятно ще повлияе на цената на валутата е намаляване на блоковото възнаграждение наполовина. Това ще се случи след малко повече от две години.

Отбелязва се, че 18-милионният биткойн е добит през 2019 г.,19-милионният – през 2022 г., но 21-милионният биткойн няма да бъде добит до около 2140 г., при условие че мрежата се придържа към плана. Това е така, защото на всеки четири години графикът на емисиите намалява наполовина.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: