Украйна и Русия напреднаха в преговорите, войната взема своите жертви

Украйна и Русия напреднаха в преговорите, войната взема своите жертви Снимка: shafaqna.com

В подготвените документи не се споменава „денацификация“, "демилитаризация" или защита на руския език на украинска територия, а при отказ от включване в НАТО, се очаква Русия да приеме членство на Украйна в ЕС.

На този фон военните действия продължават. Окупаторите изтеглят войските си от Киевска и Черниговска област и засилват действията си на изток, съобщават украински източници. 

През нощта руските сили са обстрелвали жилищни райони в Луганска област, има жертви, горското стопанство гори. Ракетна атака срещу Николаев е унищожила напълно Областната администрация, загинали са трима души. В резултат на ракетен удар срещу Харков един човек е убит, седем са ранени. 

В Ирпен руските военни са убили родителите на главния диригент на Лвовската опера. В Чернигов при обстрел е убито и поредното дете - 10-годишния син на украински рекордьор в маратона. Много руски танкове са изоставени, затънали в украинските ниви. 

На съвещание руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че „специалната операция е завършила успешно“ и сега руските сили ще се съсредоточат върху „освобождението на Донбас“, съобщи theins.ru. Според Шойгу в операцията ще участват 134 500 военнослужещи – по-малко от заявените в началото 150 000. Министърът, който се появи след дълго отсъствие, не поясни къде са изчезнали над 15 000 руски войници, но заяви, че украинските ВВС и противовъздушната отбрана на Украйна били „практически унищожени“, включвайки се по този начин в Кремълската пропаганда. 

Според Украйна обаче, през изминалото денонощие са свалени 17 руски въздушни обекта. Неутрализирани са 7 атаки, унищожени са 11 танка, 5 бойни дрона и няколкостотин военнослужещи. Руското настъпление е отблъснато на 60 км. от Кривой рог. При Харков руските войски са претърпели значителни загуби, включително сред командния състав.

За днес са съгласувани три хуманитарни коридора за жители на Донецка и Запорожка област. На две евакуирани в Лвов деца са присадени бъбреци. Същевременно се набира медицински персонал за предоставена от Нидерландия военно-полева болница с 50 легла, пълно оборудване и богат запас медикаменти.

В Украйна е генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МАГАТЕ) Рафаел Мариано Гроси, който ще се срещне с украинското правителство, за да обсъди спешно предоставяне на техническа помощ с цел да се предотвратят възможни взривове на територията на ядрени обекти. 

В обръщение към украинците президентът Володимир Зеленски поздрави украинската армия, която „освобождава нашата земя“, но предупреди, че положението остава сериозно. Той призова украинците към мъдро поведение, без излишна еуфория от успеха.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: