Сеитбената кампания в условия на война започна в Украйна

Сеитбената кампания в условия на война започна в Украйна

В условията на война в Украйна стартира сеитбената кампания, съообщи Euronews.

Според украинското правителство почти половината от регионите са започнали да сеят пролетните култури и това се случва по-рано, отколкото през миналата година. Министерството на храните казва, че фермерите ще работят навсякъде, където не се водят активни военни действия.

Сеитбата започва и в стопанства близо до границата с Румъния.

Според прогнозите на правителството, през тази година площите за засаждане на пролетни култури могат да намалеят с 30% в сравнение с 2021. В Киев казват, че Украйна все още има достатъчно запаси за износ, но поради блокирането на пристанищата е трудно да се изнася зърно.

Русия и Украйна са най са най-големите износители на пшеница. В Киев предупреждават, че поради войната под заплаха се е оказала продоволствената сигурност на редица страни от Северна Африка, Близкия изток и Югоизточна Азия. Там живеят около 100 милиона души.

За заплахата от глад по-рано заяви и ръководителят на Световната продоволствена програма Дейвид Бийзли. Организацията по прехрана и земеделие на ООН очаква, че ръстът на цените на храните в света ще бъде до 22%, а последиците ще се усещат и през следващата година.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: