Ще избере ли Унгария отново Орбан

Ще избере ли Унгария отново Орбан

След една седмица унгарските избиратели ще решат дали пътят на страната им ще е към демокрация или тоталитаризъм

Изборът между партията FIDESZ на премиера Виктор Орбан и коалицията опозиционни партии, водени от Петер Марки-Зай, може да има решаващи последици за Европа. Унгарската демокрация е като къщичка от карти, която чака да бъде съборена, смята председателят на Алианса на либералите и демократите в ЕП, Ги Верхофстад и посочва няколко оценки за унгарската демокрация.

Индексът на Economist отбелязва стабилно отстъпление от демократичните принципи в Унгария и я поставя на 59-то място като „демокрация с дефекти“. Според Freedom House страната е дори на 69-та позиция, като „частично свободна“, заради отношението към сексуалната ориентация и ромския етнос, шпионирането на политически опоненти и журналисти с високотехнологични средства и контролът върху медиите и университетите.

Human Rights Watch предупреждава, че правителството е използвало пандемията като още един претекст, за да продължи атаките си срещу върховенството на закона и демократичните институции, а средствата за натиск срещу организации на гражданското общество са   все по-откровено незаконни. Други аналитици сочат и подем на централизираната политическа корупция.

Същевременно най-големият ресурс за унгарската икономика са еврофондовете. Във всяко допитване унгарците изпъкват като силно проевропейски ориентирани, защото искат правилата и институциите на ЕС да защитават техните възможности и свободи като граждани на ЕС. Обединената опозиция има много привърженици, особено сред младите, но предизборно Орбан предложи доста бонуси, като семейни и пенсионни добавки и „замразени“ ниски цени на бензина и дизела.

Бидейки член на ЕС и НАТО, Унгария поддържа активни отношения с Русия и Китай и въпреки проруските си настроения, Орбан води в анкетите досега, посочва RFI. Проучванията на общественото мнение, публикувани в Politico на 24 февруари – деня на началото на руската инвазия в Украйна - показват, че партията му FIDESZ има преднина от 49% срещу 44 % за обединената опозиция. Тогава Орбан на думи се присъедини към позицията на ЕС, но не отиде по-нататък, като не подкрепи санкциите срещу Русия, с аргумента, че по този начин „Унгария ще плати цената“. 

Thousands in Hungary rally to support gov't before elections | Elections  News | Al Jazeera
Проправителстения митинг на 15 март - снимка aljazeera.com

По време на предизборен митинг на 15 март Орбан изглежда обърна войната в своя полза, като каза, че ако бъде избран, няма да позволи на левицата да „въвлече Унгария във война“. Така партията му дръпна с още  7%, а Орбан същевременно лавира ловко и поиска финансова подкрепа от ЕС за бежанската вълна от Украйна.

Години наред Виктор Орбан се ползваше с политически чадър като ключов член на Европейската народна партия (ЕНП). Това му придаде аура на уважение в средите на ЕП, с което той парадира в родината си, но същевременно все по-открито не зачита правилата и демократичните устои на ЕС. 

С отношението си към руската агресия в Украйна, Унгария разклаща европейското единство и ако предстоящите избори дадат на Орбан следващ мандат, опасенията са, че Унгария необратимо ще се отдалечи от Европа. Същевременно европейските данъкоплатци и Европейският парламент вече не приемат продължаващата в страната корупция, особено във времена на икономически трудности. 

Така че изборът на 3 април е за утрешна Унгария - просперираща, отворена и европейска във всеки смисъл на думата, или корумпирана, изолирана и все по-откъсната от историческата си европейска принадлежност. Решението е ключово и Европа се надява унгарците да изберат, като си припомнят все още незарасналите рани и запазените фасади с дупки от куршумите на съветската армия, която нахлу в Унгария през 1956 г., така, както днес атакува Украйна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: