До 60% са неуспешно изстреляните руски ракети срещу Украйна

До 60% са неуспешно изстреляните руски ракети срещу Украйна Снимка: i24news.tv

Според САЩ причината са пропуски в системата на руските ракети с прецизно управление.

Това обясниха пред Reuters трима американски служители, близки до разузнаването. Констатацията може да обясни защо Русия не успя да постигне определените си основни цели един месец след нахлуването в Украйна, докато украинските военновъздушни сили въпреки очевидно по-малкия си мащаб успяха да неутрализират много от руските ракетни удари. 

Преценката идва в подкрепа на вчерашното изказване на украинския президент Володимир Зеленски, който в обръщението си към срещата на върха на НАТО заяви: „И повече не ми казвайте, че украинската войска не отговаря на стандартите на НАТО“.

Поради чувствителността на информацията, американските специалисти не предоставиха доказателства в подкрепа на оценката си за качествата на руското въоръжение. Reuters не успя да провери независимо цифрите, тъй като Кремъл и руското министерство на отбраната не отговориха на искането за коментар.

Служители на отбраната на САЩ казаха пред репортери тази седмица, че по тяхна оценка от началото на войната Русия е изстреляла към Украйна повече от 1100 ракети от всякакъв вид. 

САЩ смятат, че руският удар срещу военна база близо до полската граница по-рано този месец, също е бил с крилати ракети, изстреляни от руското въздушно пространство. Според украинските власти при удара са загинали 35 души, въпреки че един от американските служители каза пред Reuters, че при тази атака процентът неуспешни изстрелвания е бил особено висок. 

Ракетните атаки бяха избраната стратегия за руската инвазия в Украйна, като Русия обяви удари само срещу военни цели, включително оръжейни складове. Бомбардировките обаче удариха жилищни райони, училища, болници и комунална инфраструктура в украинските градове, включително Харков и обсаденото пристанище Мариупол на Азовско море. 

Според ООН загиналите до момента цивилни украински граждани са над 1000, като това са официалните данни. Реално цивилните жертви вероятно са далеч повече.

При все това, един месец след началото на войната, Русия твърди, че нейната "специална операция" в Украйна не е насочена към цивилни. Предвид продължаващите антивоенни протести в цялата Руска федерация, това не може да убеди дори руснаците. 

Киев казва, че около 15 000 руски военнослужещи са загубили живота си във войната, като отново има данни за присъствие на наборници във военните части на украинска земя. САЩ смятат, че загиналите руски войници, в това число и доста висши офицери, са около 10 000.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: