Убийства и разрушения в Украйна, арести в Русия

Убийства и разрушения в Украйна, арести в Русия Снимка: ereglihaberajansi.com

Американският режисъор документалист и публицист Брент Рено е бил убит от руски сили в украинския град Ирпин, докато снимал бежанци на фона на пожар.

51-годишният Брент Рено е носител на множество награди за документалистика, в това число репортажи от Ирак и Афганистан. За смъртта му съобщи полицията на Киевска област: „Циничните окупатори убиват и журналисти от международни медии, които се опитват да покажат истината за действията на руските войски в Украйна. Американският гражданин Брент Рено плати с живота си за това“

Заедно с Рено, който е бил прострелян в главата, е ранен и един репортер. Той е хоспитализиран и във видео в Telegram разказва за случилото се. 

През последните дни бомбардировките в Ирпин безразборно удрят бягащи цивилни. Руската армия стреля по улиците, убивайки хора, които се опитват да напуснат града или да го защитават. Ирпин от дни е мишена  на ракети и бомби и е превърнат в купчина развалини, пише theins.ru.

"Времето на илюзиите свърши и Киев го знае", коментира fanpage.it. Това ще бъде битка квартал по квартал, улица по улица, съпротива, докато има боеприпаси и въздух в дробовете, пише италианската медия и цитира украинския президент Володимимир Зеленски: "Ако искат да превземат Киев, трябва да го унищожат"

На неделните протести срещу войната в Украйна са задържани над 800 души в 37 града, съобщава meduza.io. Манежният площад в Москва е бил отцепен от полицията,  В Санкт Петербург са арестувани 9 журналисти и кореспонденти на Zaks.ru, RossiyskoeFoto, MR7, SOTA, "Новая газета". 

От началото на антивоенните протести в Русия са задържани над 14 000 души. Според социологически проучвания първоначалното одобрение на войната в Украйна от 70% е паднало на около 58%, рейтингът на Владимир Путин клони към най-ниските нива за периода на управлението му, т.е. около 65%, при 71% в началото на февруари.

Според източник от Министерството на отбраната на Крим, най-малко 80 руски морски пехотинци са отказали да участват в боевете в Украйна, след като били прехвърлени в Херсонска област, пише изданието G'rati, цитирано от theins.ru. Моряците са върнати в Крим и са написали рапорти за отказа си.

Чеченският лидер и генерал от руската гвардия Рамзан Кадиров пристигна в зоната на военни действия в Украйна, съобщи държавният телевизионен канал в Грозни. В излъченото видео чеченски комадир разказва в стил соц-уестърн за неуспешен опит „да спасят” украински деца от дом за сираци: „Приближихме се до сиропиталището, бързо го блокирахме, влязохме вътре, но за съжаление, децата не бяха там... Закъсняхме с няколко часа. Вечерта служители на украинските въоръжени сили, прикрити като червенокръстци, набутали децата в автобуси и ги отвели“...

Според репортажа чеченците са действали по стратегия, предложена от Кадиров, като са „пропуснали” традиционното "прочистване" на селото, а веднага са нахлули в сградата на детския дом. Днес е 18-тия ден на войната, която никой не си представяше за 21 век.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: