Петролът достигна близо $140 долара за барел

Петролът достигна близо $140 долара за барел Снимка: https://pixabay.com/

Петролът поскъпна в понеделник до най-високото си ниво от 2008 г., достигайки почти 140 долара за барел, след съобщения за възможна забрана на САЩ за вноса му от Русия

Съединените щати, заедно със своите съюзници в Европа, "активно обсъждат" възможността да не внасят руски петрол, заяви държавният секретар Антъни Блинкен в интервю за NBC.

Вашингтон може да наложи ембарго без участието на европейски съюзници, съобщават два източника на Bloomberg. Все още не е взето решение по този въпрос.

Камарата на представителите на Конгреса проучва възможността за разработване на законопроект за забрана на вноса на руски петрол, обяви председателят на долната камара Нанси Пелоси.

На Русия се падат приблизително 3% от вноса на петрол в САЩ, показват официалните данни на САЩ.

На фона на изявленията на Вашингтон фючърсите за петрола Brent се повишиха с 18% в началото на търговията в понеделник и в един момент надхвърлиха 139 долара за барел. Рано тази сутрин цената на фючурсите бе около $129 за барел.

Анализатори от JPMorgan Chase & Co. смятат, че Brent може да достигне 185 долара за барел до края на годината, ако прекъсванията на доставките от Русия продължат.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: