Информационно затъмнение и репресии в Русия, все повече жертви (обновена)

Информационно затъмнение и репресии в Русия, все повече жертви (обновена) Снимка: qz.com

Сед като забрани Facebook, Русия блокира и достъпа до Twitter и YouTube

Украинските власти казват, че Русия не спазва временното прекратяване на огъня, договорено в градовете Мариупол и Волноваха, за да позволи на цивилните да напуснат . 

Украинските официални източници обаче твърдят, че в обсадения Мариупол се атакуват и пътищата за евакуация. Според Обединеното кралство е "много вероятно"  Русия да е обсадила още три ключови града - Харков, Чернигов  и Суми. 

Руската държавна дума единодушно одобри закон, който предвижда до 15 години затвор за разпространение на „фалшиви новини“ за действията на руската армия. Законът влиза в сила от днес, 5 март, съобщи  theins.ru.

В Санкт Петербург от ранна сутрин полицията  обискира домовете на активисти, правозащитници, общински и градски съветници, обявили се срещу войната, вкл. жилища на техни роднини. При отсъствие на хора полицията разбива вратите.

През последната седмица на антивоенни митинги в Санкт Петербург са задържани стотици протестиращи. Московчанка, 29-годишна директорка на две централни московски кина, подписала отворено писмо с призив за мир, е уволнена, събщи самата тя пред The Moscow Times. Популярни руски независими медии закриват дейността си една след друга.

В своя реч през нощта президентът на Украйна Зеленски упрекна лидерите на НАТО, че отхвърлиха опцията да обявят зона, забранена за полети над страната му, за да бъдат спрени руските бойни самолети. Западните лидери заявиха, че не искат ескалация. Днес се очаква видео-изявление на Володимир Зеленски в американския сенат.

AMD, Intel и Microsoft спряха доставките на всичките си продукти за Русия.

Министерството на външните работи на Черна гора обяви руски дипломат за персона нон грата.

Съветът на ООН по правата на човека гласува провеждането на разследване във връзка с руската агресия срещу Украйна.

От началото на инвазията повече от 1,2 милиона украински граждани, предимно жени и деца, са напуснали страната, съобщи ООН

От 24 февруари до днес при действията на руските военни в Украйна са убити 28 деца, 64 са ранени. ВВС публикува случай със семейство - баба, дядо и две внучета - на 8 годии и бебе, разстреляни в колата им на пропусквателен пункт към зона, незасегната от военните действия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: