Осуетен е опит за убийството на Владимир Зеленски (обзор)

Осуетен е опит за убийството на Владимир Зеленски (обзор) Снимка: Reuters

Депутат от Руската дума се разграничи от представителите на властта, които са за войната.

Елитна група чеченски войници, изпратени да убият украинския президент, е била елиминирана. Това съобщи Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна. Според изявлението, групата е съставена от т. нар „кадировци” – елитни чеченски специални части, под командването на Рамзан Кадиров, чеченски лидер, близък до руския президент Владимир Путин. 

Данилов заяви, че Украйна е била уведомена за терористичния екип от "представители на руската Федерална служба за сигурност, които не подкрепят тази кървава война". Според информацията, звеното, изпратено да убие украинския президент, е било разделено на две групи, чиито движения са били следени отблизо, съобщава independent.co.uk.

"Няма да дадем нашия президент или нашата държава на никого. Това е нашата земя, махайте се от тук", допълва в съобщението си Данилов. 

Украинският президент Владимир Зеленски е в тежко бомбардирания от руската армия Киев. "Не сме във филм, въпросът е много сериозен. Не аз съм иконата, Украйна е!", каза украинският президент в ексклузивно интервю за CNN, заснето в бункер. Той допълни, че има малък шанс да се преговаря, докато  Русия продължава да бомбардира цивилни.

Междувременно в Украйна създадоха бот, чрез който може да се позвъни в Русия и Беларус, пише theins.ru. Украинците ще могат да използват автоматизирания процес, за да разкрият на близките си в Русия и Беларус истината за войната, се казва в съобщение на Върховната украинска рада. В посланието се казва:  „Убиват ни, рушат къщите ни, а Русия губи хиляди войници".

Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна оповести, че през седмицата на руската инвазия са убити повече от 2000 цивилни, а според ООН в същия период почти 836 000 души са напуснали страната. Стана известно, че Украйна е решила да екстрадира руски военнопленници, ако майките им дойдат лично да ги вземат.

Депутатът от Руската дума Людмила Нарусова заяви пред забранената вече телевизия „Дождь”, че Русия е въвела "военна цензура" за ситуацията в Украйна. Вдовицата на покойния кмет на Санкт Петербург Аатолий Собчак каза още, че властите не възнамеряват да изнасят телата на убитите руски войници. "По какви закони на войната е възможно това?!", пита Нарусова и допълва: 

"Баща ми, който е бил на фронта през 1941 г., казваше, че първото нещо след всяка битка е прибирането на телата на загиналите. Просто нямам сили да говоря. Не се идентифицирам с онези представители на властта, които са за война. Според мен те самите не знаят какво правят. Изпълняват заповеди, без да мислят".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: