Китай планира нов етап на сътрудничество със Северна Корея

Китай планира нов етап на сътрудничество със Северна Корея Снимка: cgtn.com

В послание до Ким Чен Ун Си Дзинпин казва, че Пекин е готов „да развие отношенията на приятелство и сътрудничество между Китай и КНДР“

Китайският лидер подчертава важността на връзките между Пекин и Пхенян при "новата ситуация", съобщиха в събота държавните медии на Северна Корея, без да уточняват каква ситуация имат предвид двете държави.

КНДР извърши безпрецедентните седем оръжейни теста през януари – включително на най-мощната си ракета от 2017 г. насам, докато преговорите ѝ със САЩ са в застой, припомня AFP.

Ким Чен Ун спря тестовете по време на Зимните олимпийски игри в Пекин, което според анализатори е знак на уважение към Китай. Пекин е най-важният съюзник и икономически благодетел на Пхенян. 

Северна Корея отново търпи икономически трудности заради самоналожената коронавирусна блокада и миналия месец рестартира трансграничната търговия с Пекин, който дръжи над 90% от двустранните търговски сделки на изолираната страна.

Пхенян е под множество международни санкции заради своите ядрени програми, но независимо от това, Ким Чен Ун предупреди, че може да се откаже от самоналожения мораториум и да възобнови тестовете на междуконтинентални балистични ракети или ядрени оръжия.

Някои експерти предупредиха, че след като очите на света са фокусирани върху руската инвазия в Украйна, Северна Корея може да се възползва от възможността да изпробва ракети с голям обсег на действие.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: