Колко дълга може да бъде масата за преговори

Колко дълга може да бъде масата за преговори Снимка: oicanadian.com

Руският президент Владимир Путин даде много храна на медиите с 6-метровата маса, на която разговаря с френския президент и германския канцлер, но изглежда елипсата има две страни.

Настанени в двата отдалечени края на гигантската мебел, Путин и събеседникът му – било то Еманюел Макрон или Олаф Шолц - изглеждаха на светлинни години един от друг, както и повечето от позициите им. Като повод за това дипломатическо гостоприемство „от разстояние” Москва посочи ковид-съображенията, тъй като и двамата европейски лидери - заради свои съображения - отказали да си направят ковид-тест в Русия, преди да седнат срещу силния човек на Кремъл.

Putin, Scholz discuss situation in Ukraine at meeting in Moscow
Снимка - aa.com.tr

Изглежда обаче има чужди държавници, с които Путин не се бои да седне на близко разстояние. След дружеските му разговори с китайския лидер Си Дзинпин, вчера той се срещна в Москва с бразилския президент Жаир Болсонаро, който направи първото си официално посещение в Русия, отхвърляйки опасенията на собствения си кабинет и съветите на САЩ - традиционният съюзник на Бразилия - да отмени пътуването. Бразилският лидер се оправда с важни за страната му теми, поставяйки фокуса върху търговията, съобщава AFP.

Без да се задълбочават в иформация за отношението на бразилеца и делегацията му към ковид-теста в Москва, медиите показаха Путин и Болсонаро, настанени около прословутата маса, но на близките ѝ страни, както и край миниатюрна масичка за кафе.

Putin hails Brazil ties after Bolsonaro talks in Moscow
Снимка - sg.news.yahoo.com

Руският президет приветства "задълбочените и конструктивни"разговори с бразилския си колега, нарече Бразилия „водещ партнор” на Русия в Южна Америка и обяви, че двете страни са обвързани от „приятелство и взаимно разбиране”.

Кремъл публикува изявление, в което се казва, че лидерите са се договорили за по-задълбочено сътрудничество в областта на енергетиката и търговията. Допълнителният акцент е, че двамата "споделят мнението, че конфликтите трябва да се разрешават по мирни начини и с дипломатически средства".

Външният министър и министърът на отбраната на Бразилия също бяха в Москва за разговори с руските си колеги. Преди отпътуването на Болсонаро за Русия, Бразилия не пропусна да потвърди публично и дипломатическите си връзки с Киев, цитирайки в Twitter пресен телефонен разговор на външния министър Карлос Франса с украинския му колега Дмитро Кулеба.

Русия отправи поканата към бразилския президент в края на ноември, когато напрежението около Украйна вече нарастваше. Болсонаро прие, като реши да комбинира посещението си със завой към Унгария днес, за да се срещне с Виктор Орбан, който също наскоро посети Владимир Путин.

Разговорите и договореностите на Русия с Бразилия идват само две седмици след подобен  акт между Китай и Аржентина, който завърши с подписано споразумение за всестранно сътрудничество и деклариране на сродни геополитически позиции. Китай също обяви югозападната съседка на Бразилия за свой основен партньор в Латиоамериканския континент.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: