Светът протестира: „Спрете Путин, спрете войната“

Светът протестира: „Спрете Путин, спрете войната“ Снимка: youtube

Това е най-честото послание на антивоенните демонстрации, които снощи заляха градовете в Обединеното кралство, Франция, Испания, Германия, Турция, Холандия, Черна гора, Кипър, Япония, Норвегия, Швеция, Италия и много други страни.

В първата вечер на войната протести имаше и в 51 руски града, съобщи OVD-Info. Особено многолюдни бяха антивоенните демонстрации в Москва и Санкт Петербрг, съобщава abc.net.au. С антивоенни плакати протестиращите скандираха "Не на войната".

Руската полиция е задържала най-малко 1400 души. Следственият комитет на Русия публикува изявление, в което предупреждава протестиращите за "отрицателните правни последици от тези действия, които включват наказателно преследване и наказателна отговорност, криминално досие с негативни последици и отпечатък върху бъдещето на лицето“.

Война на руските власти обяви и международата хакерска мрежа Anonymous. Първата им атака засегна сайта RussiaToday.

Санкции предприемат десетки страни. Държавите от G-7 осъдиха Русия и взеха решение за въвеждане на „тежки и координирани икономически и финансови санкции срещу Москва”. 

В съвместно изявление, което разпространи Германия, лидерите на най-големите световни икономики казват: „Тази криза е сериозна заплаха за основаващия се на правила международен ред, с последствия далеч отвъд Европа. Путин отново доведе войната на европейския континент и застана от грешната страна на историята”.

Освен това G-7 се ангажира с „последователна и конструктивна координация между големите производители и потребители на енергия”, за да гарантира стабилни глобални енергийни доставки.

Върховният представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел определи нападението на Русия срещу Украйна като „един от най-мрачните часове в Европа след Втората световна война“.

„Русия е тръгнала по пътя на злото, но Украйна се защитава и няма да се откаже от свободата си, независимо какво мисли Москва”, написа в Twitter президентът на Украйна Владимир Зеленски.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: