„Народен конвой“ се отправи към Вашингтон

„Народен конвой“ се отправи към Вашингтон Снимка: freemalaysiatoday.com

Вдъхновени от канадския „Конвой на свободата”, група американски шофьори на камиони потеглиха в сряда от Калифорния към Вашингтон, за да протестират срещу ковид-ограниченията.

В колоната се движат две дузини камиони, около 50 пикапа и лични превозни средства. Афиширали се като „Народен конвой“, шофьорите обявиха, че започват 11-дневен преход до основната околовръстна магистрала, която обгражда столицата на САЩ, за да поискат отмяна на изискванията за ваксини и маски срещу Cоvid-19, съобщи Reuters.

Шофьорите очакват по пътя „хиляди, може би десетки хиляди” привърженици. Организаторите обявявиха, че конвоят е непартиен, ръководи се от шофьори и е подкрепян от широк кръг етнически малцинства и религиозни вероизповедания.

Друг конвой от един камион и още няколко превозни средстваа потегли в сряда сутринта от Скрантън, Пенсилвания - родния град на президента Байдън. Протестиращите обявиха, че нямат намерение да нарушава законите или да блокират трафика, но предупредиха, че може да го направят, ако не се вземат предвид исканията им относно ковид-мерките и цената на горивото.

Вашингтон се подготвя да посрещне протестиращите. Пентагонът заяви, че на пътните постове ще помагат 400 военнослужещи от Националната гвардия, които няма да носят оръжие. При необходимост, има разпореждане към тях да се присъединят още 300 военнослужещи. Одобрено е и включването на около 50 тактически превозни средства.

Хакерската атака срещу платформите за набиране на средства в Канада разкри, че повече от половината парични дарения за Конвоя на свободата, са дошли от САЩ. 

Повечето щати вече са облекчили ограниченията. В Калифорния миналата седмица държавата отмени носенето на маски и го изисква само във високорискови зони като обществения транспорт, училищата и здравните заведения. Новите случаи на Covid-19 в страната са намалели значително, въпреки че близо 2000 души на ден все още умират от болестта.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: