Реакциите в Русия след новите й имперски завоевания

Реакциите в Русия след новите й имперски завоевания Снимка: sputniknews.com

Признатите вчера от Руската федерация т.нар. Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР) ще погълнат огромно перо от федералния бюджет

Първият заместник- председател на Федералния съвет по бюджета и финансовите пазари Сергей Рябухин преценява, че само за възстановяването на инфраструктурата в ДНР и ЛНР ще са необходими 1.5 трилиона рубли, които ще дойдат от държавата и държавно-частно партньорство. Според федералния проекто-бюджет за 2022 г. обаче, разходите за образование и здравеопазване се свиват, като за всеки от двата сектора са предвидени по 1.2 трилиона рубли. съобщи РИА „Новости”.

Председателят на Комитета на независимите държви и въпросите на съотечествениците към Държавната дума Леонид Калашников обяви, че признаването на независимостта на ДНР и ЛНР визира границите на Донецката и Луганската административни области според украинската административна структура. Сега двете републики контролират част от тези територии, но смятат, че държавността им обхваща целите администртивни райони, обясни Калашников. По-късно обаче се опроверга: „Не знам кой подхвърли, че признаваме ДНР и ЛНР в границите на Донецка и Луганска област. В споразумението ни с тях се говори за дружба, сътрудничество, безопасност и взаимопомощ. Всичко останало не са въпроси на Русия, а на ДНР и ЛНР”.

Същото посочи и заместник-председателят на Комисията по външни работи Андрей Климов. „Разбира се, че става дума за териториите, които се намират в установените днес граници. Всичко друго е извън рамките на юридическите действия”, каза той в интервю за телевизионния канал „Россия 24”. 

Руското министерството на външните работи изрази позицията си по въпроса с мъглява бюрократична фразеология: „Русия признава ЛНР и ДНР в границите, в които ръководствата на двете републики осъществяват пълномощията си”. В същия неясен стил се изказа и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков: „Русия признава ДНР и ЛНР в границите, в които те се провъзгласиха, когато бяха провъзгласени”...

Затова пък първото, което ЛНР показа в първия ден от (не)зависимостта си, беше ясен и завиден апетит да утрои територията си за сметка на Украйна. Говорител на парламента на сепаратисткия анклав каза: „Цялата Луганска област е наша територия, ще поискаме Украйна да изтегли войските си доброволно, иначе ще бъдат предприети мерки”, съобщи theins.ru.

По повод териториалните планове, на среща в Кремъл с президента на Азербайджан Илхам Алиев руският президент Владимир Путин каза: „Очакваме спекулации, че Русия се стреми към имперските си граници, но това абсолютно не кореспондира с действителността”.

В отговор на украинския президент Владимир Зеленски, който заяви, че обмисля дипломатически разрив с Руската федерация, руското външно министерство коментира, че не би желало да прекъсва дипломатическите си връзки с Украйна, 

Затвореният в лагер опозиционен лидер Алексей Навални осъди „лъжите на властите” и каза: „Те целят едно: да отклонят вниманието на руския народ от реалните проблеми - развитието на икономиката, растящите цени, царящото беззаконие - и да го настроят към имперска истерия“.

Дисидентът в изгнание Михаил Ходорковски, който прекара 10 години в лагер, осъден и ограбен от руската държава, цитира в социалните медии две изказвания на руски политици: "Ще ви покажем от къде изгрява слънцето” (Хрушчов към Никсън, 1959) и „Ще покажем на Украйна какво е истинска декомунизация” (Путин, 2022). 

Припомняйки, че пет години след изявлението си Хрушчов е свален, Ходорковски отбелязва: „Обратното броене започна... Твърде, твърде предсказуемият Путин! Да губиш, но да го обявиш за победа. Да платиш, но по-малко и за чужда сметка. Да поемеш отговорност – но по-добре чрез други. А ще страдат руснаците и жителите на ДНР и ЛНР. И още – жалко, но вече нямаме приятели по границата”. Мнозина в Русия мислят, че не само там.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: