Кирил Петков ще засилва сътрудничеството с Amazon и Google

Кирил Петков ще засилва сътрудничеството с Amazon и Google Снимка: МС

Потенциала за засилване на сътрудничеството с Amazon и Google обсъди министър-председателят Кирил Петков в рамките на срещите си днес с представители на двете технологични компании

Премиерът Петков разговаря с Изабела Грегор-Чехович, вицепрезидент по продажбите в ЕМЕА Amazon, както и с представителите на Google Слав Петров и Игор Зграблич. В срещите участва също министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Премиерът Кирил Петков обсъди с представителите на Amazon и Google новия институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), който ще заработи с подкрепата на българската държава, технологичните гиганти и местния бизнес. Министър-председателят изтъкна, че правителството е  отворено и за други общи проекти с висока добавена стойност.

Като добра перспектива за потенциално сътрудничество с Amazon премиерът Кирил Петков посочи създаването на регионален дейта център в България. От своя страна Изабела Грегор-Чехович също изтъкна, че инвестицията в INSAIT е първа крачка и разкрива потенциал за по-широко сътрудничество.

В рамките на разговора с представителите на Amazon бяха обсъдени възможностите  България да се превърне в логистичен и дигитален хъб за Централна и Източна Европа.  

На срещата с представителите на Google беше обсъдена  възможността да бъде създадена съвместна  работна група на правителството с компанията, чиято цел е да подготви предложения за нови проекти в България, свързани с  дигиталната  трансформация, облачни технологии  и електронно правителство. Така ще бъдат набелязани следващи стъпки за сътрудничество и инвестиции.

На срещите с представителите на двете компании беше разговаряно още за взаимодействие в сферата на дигитализацията, киберсигурността, биотехнологиите и космическата индустрия.   

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: