Властите в Канада пред решителен отпор срещу Конвоя на свободата

Властите в Канада пред решителен отпор срещу Конвоя на свободата Снимка: ottawa.ctvnews.ca

Полицията в Отава се подготвя да разчисти последната крепост на протестите

Дни след като Канада обяви извънредно положение, всички граничните пунктове са освободени от блокадите. Полицията все още действа със силата на убеждението, но е арестувала двама от водачите на протеста. Според CBC News това са Тамара Лич и Крис Барбър, на които ще бъдат предявени обвинения. 

Демонстрантите в Отава, вкл. 400 тежкотоварни камиона и други превозни средства, блокирали улиците около парламента, са предупредени, че са изправени пред арест. Камионите им също ще бъдат задържани, застраховките им – спрени, а банковите им сметки замразени. Полицията работи и с агенции за закрила на децата, за да бъдат изведени от зоната на протеста, преди властите да предприемат действия.

Организирани са близо 100 полицейски контролно-пропускателни пункта около блокирания голям бизнес и жилищен квартал в центъра на Отава, с цел да се предотврати традиционното стичане на демонстранти през уикендите.

Пред камарата на общините премиерът Джъстин Трюдо защити решението на правителството си да приложи Закона за извънредни ситуации, като заявяви, че протестите заплашват националната икономика, обществената безопасност и отношенията със САЩ. Опозицията го обвини, че  разпалва и без това напрегнатата ситуация, а Канадската асоциация за граждански свободи заяви вчера, че ще съди правителството заради тази "крайна мярка".

Конвоят на свободата започна с протест срещу задължителното ваксиниране на шофьорите на камиони, пресичащи границата между САЩ и Канада, но се превърна в широко отрицание на всички пандемични ограничения, въведени от правителството на Трюдо. Защитниците на протеста казват, че той обвинява несправедливо мирната демонстрация, макар че и в Отава, и на други места в страната действията на протестиращите трудно могат да се нарекат „мирни”. 

Канада претърпя огромни икономически загуби от спрения износ към САЩ, множество компании, магазини и други фирми от малкия бизнес бяха принудени да затворят и са доведени до фалит. Група протестиращи нападнаха с брадви охранители на тръбопровод в Хюстън, Британска Колумбия и причиниха значителни щети на техника и друго имущество на работната площадка, съобщи Кралската канадска конна полиция. 

Протестите привлякоха религиозни и екстремистки групи, както и екологични активисти, като всички се възползваха от множеството да предявят искания от най-различен характер. Чуха се расистки и нацистки призиви. От полицията подозират, че някои от протестиращите са въоръжени.

Гражданите на Отава вече трета седмица живеят като заложници, без да могат да се придвижват свободно, а канадската столица е засипана с отпадъци. Над града се носят тежките изпарения на двигателите и импровизираните пунктове за храна. Не престава и воят на клаксоните. Силите на реда казват, че все още не са предприели крайни мерки, но заявиха, че ако "те не си тръгнат мирно, ние имаме планове".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: