Възможно е леко разведряване в перспективите за Украйна (обзор)

Възможно е леко разведряване в перспективите за Украйна (обзор) Снимка: hindustantimes.com

Русия казва, че е готова да продължи диалога със САЩ и НАТО.

Коментарите, публикувани в The ​​Moscow Times, отбелязват промяна в тона на висши руски дипломати и военни, потвърди и AFP. По време на телевизионна среща вчера външният министър Сергей Лавров се обръща към Владимир Путин с думите: „Вярвам, че нашите възможности далеч не са изчерпани“, имайки предвид преговорите със САЩ. 

Лавров казва още, че ще предложи „продължаване и засилване“ на диалога, с уговорката, че „преговорите със сигурност не трябва да продължават безкрайно“. На въпроса на Владимир Путин дали Русия и САЩ могат да намерят области на споразумение, Лавров отговаря, че „винаги има шанс“.

В друга среща с руския президент министърът на отбраната Сергей Шойгу информира, че някои от мащабните военни учения на Русия са към своя край, без да цитира маневрите в Беларус, които по план трябва да приключат на 20 февруари.

Министърът на отбраната на Украйна приветства в понеделник "положителния кръг” от телефонни разговори с колегата си от Беларус, насочени към намаляване на напрежението, разпалено от масовите руско-беларуски военни учения.

Въпреки тези коментари от вчерашния ден, намекващи за деескалация, експертите предупреждават да не се отхвърля изцяло възможността за офанзива срещу Украйна.

„Разположението на руските сили предполага, че са близо до финалната подготовка за военна операция“, казва пред The ​​Moscow Times Майкъл Кофман, експерт по руски военни изследвания.

Кадри Лиик, сътрудничка  по външни отношения в Европейския съвет, сподели пред The ​​Moscow Times мнението, че ескалиращото напрежение е достигнало нещо като „кулминация“ и не изрази оптимизъм относно възможностите за пълна деескалация в близко време. „За Русия винаги е било важно да покаже на Запада, че е в състояние да засили своята дипломация чрез военни средства, за да постигне нещата по този начин“, смята Лиик.

И Русия го потвърждава, макар и по-предпазливо. Говорителката на външното министерство Мария Захарова обяви привършването на военните учения за „крах на западната пропаганда за завоевателните намерения на Русия”, а депутатите от Руската дума гласуваха днес предложение до Владимир Путин да обяви независимостта на сепаратистките Донецка и Луганска народни републики в Източна УКрайна.

В 40-минутен телефонен разговор президентът на САЩ Джо Байдън и премиерът на Великобритания Борис Джонсън също казват, че все още се надяват на дипломатическо споразумение, съобщава ВВС. Двамата лидери вярват, че не е загубена надеждата за дипломатическо решение на украинската криза, но предупреждават, че ситуацията остава крехка. 

В предизвикателна реч пред нацията вчера украинският президент Владимир Зеленски обяви 16 февруари за "Ден на единството” и похвали силата на украинските военни, но подчерта, че би искал да разреши всички въпроси чрез преговори и дипломация. Той завърши речта си с оптимистичен нюанс: "Утре слънцето отново ще изгрее над нашето мирно небе".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди на всяка цена да се избягва "възпламеняваща реторика" и каза, че няма да остави „непреобърнат камък”, за да намери мирно решение на кризата с Украйна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: