САЩ препоръчват на американските граждани да напуснат Беларус и Приднестровието

САЩ препоръчват на американските граждани да напуснат Беларус и Приднестровието Снимка: Susan Walsh/AP

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен смята, че рискът от военни действия от страна на Руската федерация е доста висок

Държавният департамент на САЩ препоръча на американците "незабавно" да напуснат Беларус поради кризата, свързана с евентуалното нахлуване на Русия в Украйна, съобщава Еuronews.

"Не предприемайте пътувания до Беларус поради произвол в изпълнение на местните закони, риск от задържане, необичайно и предизвикващо безпокойство увеличаване на силите на Русия по границата на Беларус с Украйна. <...> Гражданите на САЩ в Беларус трябва незабавно да си тръгнат, като използват търговски или частен транспорт", се казва в официално изявление на ведомството.

Държавният департамент припомня, че в края на януари беше издадена заповед за напускане на семействата на американските държавни служители от посолството в Минск.

Според документа "гражданите на САЩ, намиращи се в Беларус или обмислящи възможността да пътуват до там, трябва да имат предвид, че ситуацията е непредсказуема, в региона има повишено напрежение".

В същото време се отбелязва, че възможностите на американското правителство да предоставя екстрени и обикновени услуги на американски граждани в Беларус са значително намалени поради ограниченията, наложени от беларуските власти върху работата на посолството на страната.

В изявлението се отбелязва, че "беларуските власти са задържали десетки хиляди души, включително американски граждани, за предполагаема връзка с опозиционни партии и предполагаемо участие в политически демонстрации".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: