Защо Индонезия си купи по-скъпите американски изтребители вместо по-евтините руски?

Защо Индонезия си купи по-скъпите американски изтребители вместо по-евтините руски? Снимка: ferra.ru

Причината не е в тактико-техническите характеристики на самолетите

Стана известно, че Военновъздушните сили (ВВС) на Индонезия предпочетоха да закупят американски изтребители F-15 вместо руските Су-35, въпреки че първите са по-скъпи. Каква е причината за този избор, пита изданието "Военное обозрение".

Както пишат СМИ, на 11 февруари Джакарта подписа договор за закупуването на 36 тежки изтребителя F-15. Експерти твърдят, че Индонезия е направила този избор не заради бойните качества на американските изтребители.

Интересното е, че основата на индонезийския въздушен парк се състои именно от тежките Су-27 и Су-30, допълнени от леките F-16. Освен това, индонезийските ВВС разполагат с технически възможности за обслужване на Су-35. Един от най-важните фактори също така е и цената. Американският F-15 ще струва на Индонезия 386 милиона долара, докато руският - само 78 милиона долара.

Въпреки това Джакарта избира обаче американската бойна техника. Експерти пишат, че това става поради икономическия натиск на Вашингтон. Твърди се, че САЩ заплашват Индонезия с икономически санкции.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: