Руски въоръжени доброволци се подготвят за действия в Източна Украйна?

Руски въоръжени доброволци се подготвят за действия в Източна Украйна? Снимка: The Moscow Times

Докато напрежението около Украйна расте, членове на Съюзът на доброволците за Донбас се готвят отново да вдигнат оръжие.

Една част от националистическата организация са бивши и настоящи руски доброволци, които се бият периодично заедно с проруските сепаратистки сили в региона на Донбас от началото на конфликта през 2014 г. Екип на The ​​MoscowTimes ги открива на едно стрелбище западно от Москва. В пълна военна униформа те провеждат тренировка по стрелба.

Кипящият конфликт в Източна Украйна вече отне живота на повече от 13 000 души. Но обикновени руски граждани с различна степен на военна подготовка искат да се присъединят към това, което смятат за справедлива руска кауза. От 2014 г. Кремъл се крие зад тях и категорично отрича каквито и да било официални връзки с войната в Донбас. Според Москва всички руснаци, които се бият в Източна Украйна, са доброволци, загрижени за правата на рускоезичното население в района.

Доброволците се кълнат в концепцията за Новоросия - историческо име на голяма част от Южна и Източна Украйна в границите на имперска Русия. Руският президент Владимир Путин първи съживи идеята малко след анексирането на Крим, а терминът бързо беше приет от проруските сепаратисти в Донбас. Сега напрежението около Украйна отново расте, Русия трупа войски по украинската граница, вкл. в Беларус и Крим и сигналът към доброволците е ясен.

„Тази глава никога не е затваряна за нас. Ако нещата се нагорещят, разбира се, ще се въоръжим и ще тръгнем. Няма да се откажем от всичко, спечелено с упоритост, което републиките постигнаха”, казва Виктор Заплатин, който според постовете си в социалните медии, вече е воювал в Луганск в Източна Украйна. Под „републиките” Виктор има предвид самообявилите се Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР).

Съюзът на доброволците за Донбас е основан от Владислав Сурков, бивш дългогодишен съветник на президента Владимир Путин, който преди това отговаряше за политиката на Русия в Украйна. Според Сурков, доброволческата организация в момента има 49 клона в Русия с общо 14 500 члена. Понастоящем се занимава с хуманитарна помощ за ДНР и ЛНР и популяризира каузата на двете непризнати територии в Русия чрез „образователни програми“ и политическо лобиране. Глашатай на Съюза е Александър Бородай, член на долната камара на руската Дума и бивш сепаратистки лидер, който де факто през 2014 г. оглави ДНР. 

През 2014 г. Кремъл открито насърчаваше руските доброволци с телевизионни програми, възхваляващи действията на бойците и същевремено отричаше участието си във въоръжените сблъсъци в Донбас. Тогава критиците на Владимир Путин обвиниха правителството, че използва доброволците, за да прикрие участието на Кремъл в конфликта. Този път обаче, с могочислената войска, официално разположена вблизост до украинските граници, за Москва няма никакъв смисъл да се крие зад доброволци, наемници и аматьори, коментира The ​​MoscowTimes. 

И Кремъл не го прави. Русия иска да си върне влиянието в страните от бившия СССР, тръгнали  по пътя на демокрацията и превръща това в национална политика, докато жизненото равнище на руснаците все повече върви надолу, инфлацията на рублата - нагоре, масовата емиграция – на запад, а руската пропагандна машина промива мозъците на обикновените граждани, превръщайки за някои войната в идеология.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: