Геомагнитна буря "унищожи" 40 спътника на Илон Мъск

Геомагнитна буря "унищожи" 40 спътника на Илон Мъск Снимка: NASA

Общо SpaceX е пуснала повече от 2 хиляди спътника, но не всички функционират или се намират на необходимата орбита

Американската частна аерокосмическа компанията SpaceX, чийто собственик е милиардерът Илон Мъск, в резултат на геомагнитна буря е загубила около 40 интернет спътника Starlink от 49, изведени в орбита на 3 февруари тази година, съобщава "Интерфакс".

Както посочват от компанията, поради бурята съпротивлението на въздуха е станало с 50% по-силно, отколкото при предишните стартирания. За да намалят съпротивлението специалистите взеха решение да преведат мини сателитите в безопасен режим, в който те да се движат в орбита "странично", обаче тези мерки не помогнаха.

В същото време SpaceX увери, че "рискът от сблъсък с други спътници е нулев". Конструкцията на Starlink предвижда пълно унищожение при навлизане в земната атмосфера, така че падане на отломки върху планетата или (при друг изход от събитията) образуването на космически отломки е изключено, отбелязва изданието РБК.

Общо SpaceX е пуснала повече от 2 хиляди спътника, но не всички функционират или се намират на необходимата орбита.

По-рано през февруари в орбита беше изведен шпионският сателит NROL-87 на Националната разузнавателна служба  С тази мисия в Космоса се отправи ракетата Falcon 9 на компанията SpaceХ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: