Олимпийска политическа хроника (обзор)

Олимпийска политическа хроника (обзор) Снимка: supchina.com

Въпреки позицията си „против политизирането на спорта”, Си Дзинпин активно използва игрите за осъществяване на политическите си цели

През уикенда китайският лидер се срещна отново с президента на Русия Владимир Путин. Двамата лидери потвърдиха, че са против натиска на САЩ и всякакво разширяване на НАТО, съобщи Тhe Guardian. 

В съвместно изявление те критикуват „намесата във вътрешните работи“ на други държави със забележката: „Някои сили, представляващи малцинство на световната сцена, продължават да се застъпват за едностранни подходи и прибягват до военна политика при решаването на международни проблеми” 

Днес Си Дзинпин се срещна с президента на Аржентина Алберто Фернандес, който също е в Пекин за откриването на Зимните олимпийски игри. След разговора на двамата лидери те обявиха, че южноамериканската страна се присъединява към китайската инициатива за „Новия път на коприната”, фокусирана върху инвестиции в глобалната инфраструктура, пише larazon.es.

В изявление китайското министерство на външните работи потвърди, че двете страни са подписали Меморандум за разбирателство, като „рамка за устойчиво развитие и приобщаващо икономическо сътрудничество, проекти за иновации, диверсификация и подобряване на регионалната свързаност“.

Документът от 22 точки разглежда двустранната търговия и прогнозира ускорено приключване на текущите санитарни и фитосанитарни преговори. Аржентинската преса посочва и споразумение за над $ 23 700 милиона  китайски инвестиции в „приоритетни области с цел увеличаване на аржентинския износ”.

В изявлението си за меморандума Си Дзинпин споменава сътрудничество и в селското стопанство, енергетиката, минното дело, инфраструктурата, финансите и борбата с пандемията, вкл. с „важни проекти“ във водноелектрическата енергия, железопътния транспорт и изследвания на космоса и океана. Отбелязва се и стратегическото сътрудничество в мирното използване на ядрената енергия, с подписания наскоро договор за изграждане на четвърта атомна електроцентрала в Аржентина.

If you were Argentine, you would be a Peronist"Alberto Fernandez told Xi  Jinping - Then24
Снимка - then24.com

В целия поток от „мед и масло”, меморандумът подчертава, че Китай потвърждава подкрепата си за претенциите на Аржентина „да може напълно да упражнява своя суверенитет по въпроса с Малвинските (Фолклендските) острови“. От своя страна Фернандес е заявил, че подкрепя Си Дзинпин в политиката за единен Китай, вкл. с остров Тайван, подчертава Тhe Guardian.

Външният министър на Великобритания Лиз Тръс незабавно написа в Twitter: „Ние напълно отхвърляме всякакви въпроси относно суверенитета на Фолклендските острови. Те са част от британското семейство и ние ще защитим правото им на самоопределение. Китай трябва да уважава суверенитета на Фолклендските острови”.

China Daily, англоезичен правителствен вестник веднага контрира: „Значи Обединеното кралство може да оспорва суверенитета на Китай в Южнокитайско море, като изпраща военноморски кораби? Китай все пак не е изпратил своя флот до Малвините или това, което наричате Фолклендски острови”.

Депутатът от консервативната партия и председател на Комисията по отбраната в Камарата на общините Тобиас Елууд синтезира налагащото се опасение: „Путин не е в Китай, за да обсъжда бобслея, а влиянието на Русия от запад на изток. Това е оста на властта, която ще доминира в нашата ера. Всички санкции, които ще наложим, само ще помогнат на Путин да постигне тази своя цел. Това е по-голямата картина, която не отчитаме. С подкрепата на Китай, руската инвазия в Украйна изглежда неизбежна. Нашият прозорец да предотвратим това, бързо се затваря".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: