Руски интелектуалци призовават Кремъл да прекрати заплахите за инвазия в Украйна

Руски интелектуалци призовават Кремъл да прекрати заплахите за инвазия в Украйна

Водещи руски учени, правозащитници, журналисти и политически активисти призоваха ръководителите на страната си да деескалират сегашното противопоставяне около Украйна и да избегнат една "неморална, безотговорна и престъпна" война.

Западните страни от седмици вдигат тревога за струпването на руски войници близо до границите на Украйна. Москва отрича да е планирала инвазия, но настоява за широки гаранции за сигурност, които включват забрана на Киев да се присъедини някога към НАТО, припомня themoscowtimes.com.

„Ние, отговорни граждани на Русия и патриоти на нашата страна, се обръщаме към политическото ръководство на Русия и отправяме открито и публично предизвикателство към „Партията на войната“, която се е сформирала в рамките на правителството“, се казва в петицията, лансирана от Конгреса на руските интелектуалци. 

Авторите на документа обвиняват руското правителство в измама и използване на хората“, като посочват, че държавните медии популяризират „само една гледна точка - идеята за свещена война със Запада, вместо страната да се развива и да се повишава стандартът на живот на нейните граждани. Но никой не пита гражданите на Русия. ... Въпросът за цената не се обсъжда, но обикновените хора ще трябва да платят тази огромна и кървава цена".

Инициирана от над 100 видни руски интелектуалци, петицията до момента е събрала над 3000 подписа и се подкрепя активно от украинската и руска диаспора по света. Документът се генерира и набира подкрепа, след като Русия получи отговорите на САЩ и НАТО на исканията си, с които цели да наложи своите интереси пряко волята и решенията на други суверенни държави и като цяло „да прекрои света”, пише japantimes.co.jp

Demonstrators rally during a protest at Berlin's Brandenburg Gate on January 30.
Снимка - rferl.org

До момента повечето реакции на руските политици се концентрират върху коментари, че с отговорите си САЩ и НАТО „игнорират“ ключови интереси на Москва. От друга страна политическият елит на САЩ и ЕС се впуснаха в мащабна дипломатическа офанзива, настоявайки за преговори, като същевременно се подчертава готовността за налагане на тежки икономически санкции на Русия и оказване на всестранна помощ на Украйна и страни в рискова позиция в Източна Европа и Прибалтика.

Всички тези подходи може би ще доведат до готовност за дипломатически диалог от страна на Русия. Много анализатори смятат също, че засилвайки напрежението и поставяйки неизпълними условия, руският президент Владимир Путин цели да стабилизира авторитета на Русия в глобалната политика, както и колебливото икономическо положение в страната си. 

Световни медии изразиха позиициите на своите държави, подчертавайки, че Путин използва Украйна, за да върне света в геополитическата архитектура на Студената война. Не са малко тези, които казват, че с поведението си руският президент балансира на острието на бръснача, но може да изпадне в патова ситуация. 

Всички обаче се надяват Русия да изостави пътя на конфронтация, заплахи и дрънкане на оръжия и да избере мирно, цивилизовано дипломатическо решение на тази криза, заплашваща Европа и света с война.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: