На чия страна е Турция в украинската криза

На чия страна е Турция в украинската криза Снимка: hurriyetdailynews.com

Сценарият за възможен въоръжен сблъсък между Русия и Украйна поставя на изпитание европейските държави и мястото им в решаването на конфликта, но ролята на Турция като член на НАТО и партньор на Русия, действително е сложна

Това се казва в анализа на Илиа У. Топер, дългогодишен кореспондент на независимата испанска информационна агенция EFE в Истанбул. 

Неутралитетът е труден. Турция е политически обвързана с Украйна, но не може да се изправи срещу Русия, защото вече има твърде много открити фронтове с Москва в Сирия и Кавказ, а освен това зависи от руския газ.

От друга страна Анкара продава на Украйна модерно въоръжение, включително най-малко 12 въоръжени дрона от хитовия си модел Bayraktar TB2, които миналият октомври Киев вече използва срещ проруските въоръжени групи в Донбас, а сега изглежда подготвя покупката и на втора партида от още 24 машини. 

По отношение анексирането на Крим през 2014 г., Турция твърдо е на страната на Украйна и многократно е протестирала срещу незаконната окупация и потискането на турскоговорящото малцинство кримски татари на полуострова. 

Отношенията на Турция със САЩ и някои европейски държави като Германия, Холандия и Франция е колебливо, докато с близките България и Румъния турският лидер поддържа добри връзки. Но Ердоган търси близост с Владимир Путин, държавникът, с когото се е срещал най-често в последно време, но често са на противоположни позиции в международните отношения - напр. в Сирия, Азербайджан (с Нагорни Карабах) и Либия до преди година. 

Жизненоважният лост в руско-турските отношения обаче е руският природен газ. Русия е най-големият доставчик на суровината за Турция с 33% от общия внос. Природният газ заема 28% от турските енергийни разходи и е съмнително дали Азербайджан и Иран - вторият и третият доставчик на газ за Турция, съответно с 21% и 17% от газовия внос, ще успеят да запълнят разликата, ако руските доставки секнат. 

Russia starts pumping gas into Turkish Stream pipeline | Daily Sabah
Снимка - dailysabah.com

Друг енергиен източник – атомната енергия също пряко зависи от Русия, тъй като руската държавна компания „Росатом” строи първата турска атомна електроцентрала, която трябва да влезе в експлоатация през 2023 г.

Най-модерната част от турската военна отбрана е руската противоракетна система С-400, инсталирана през 2019 г. Тази придобивка обтегна турско-американските отношения и доведе до прекратяване на турското участие в производството на изтребителите F-35 и доставката на части за тях. 

САЩ разполагат с ядрено оръжие в авиобазата Инджирлик, на около хиляда километра от украинския бряг, но Турция трябва да разрешава всяко използване на базата. Изправена пред възможно руско отмъщение обаче, турската страна би могла да откаже подобно разрешение на НАТО. 

Все пак, като член на Алианса и с основен търговски партньор Европейския съюз, по-вероятната позиция на Турция е да не подкрепи Русия срещу Украйна. От друга страна, една открита конфронтация с Русия не само би представлявала огромен риск за турската икономика, но би означавала също Турция безусловно да повери защитата си на Атлантическия алианс – перспектива, която през последното десетилетие Ердоган отхвърля в името на по-голямата геополитическа независимост. 

Така че за Турция, както и за всички разумни страни в конфлиикта, добрият изход от напрегнатата ситуация остава дипломацията

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: