Великобритания предприема активни действия за решаването на кризата с Украйна

Великобритания предприема активни действия за решаването на кризата с Украйна Снимка: quicknews-africa.net

След френския президент Еманюел Макрон, британският премиер Борис Джонсън също се кани през седмицата да вдигне телефона на Владимир Путин, за да разговярт за конфликта между Русия и НАТО и пътищата за решаването му със средствта на дипломацията.

Усилията на Джонсът ще отидат и по-нататък – през следващите дни той възнамерява да посети Източна Европа, като част от действията на Обединеното кралство за деескалация на напрежението, а британските министри на отбраната и на външните работи ще се срещнат с колегите си в Москва.

Заедно с това, британското правителство обмисля да удвои числеността на войските си, разположени в Източна Европа, за да изпрати „ясно послание” към Кремъл и да подкрепи съюзниците си от НАТО „по суша, в морето и във въздуха”.

Очаква се в понеделник британското външно министерство да обяви в парламента по-строги санкции срещу стратегическите и финансови интереси на Русия. Междувременно служители на Обединеното кралство ще бъдат изпратени в Брюксел, за да финализират детайлите по предложенията на Обединеното кралство,.

„Обединеното кралство няма да толерира руските дестабилизиращи действия и ще подкрепи съюзниците ни от НАТО. Ако президентът Путин избере пътя на кръвопролития и унищожение, това ще бъде трагедия за Европа. Украйна трябва да бъде свободна да избере своето бъдеще”, каза Борис Джонсън.

Украйна обаче не е част от НАТО и Русия иска Западът да обещае, че това ще остане така. Бившата съветска република заяви желанието си да се присъедини към Северноатлантическия алианс още преди 20 години – перспектива, която Русия сега вижда като заплаха за своята сигурност, макар че по нейните граници вече има държави, членуващи в отбранителния съюз като Полша, Естония, Литва и Латвия. 

Сега, по повод ориентацията на Украйна, Русия настоява НАТО да изегли силите си и от тези страни, възстановявайки по този начин съветската сфера на влияние до параметрите ѝ от 1997 г. Така с един удар Руската федерация иска да си върне ролята на безспорен хегемон в Източна Европа и заплашвайки с военен конфликт, да постигне условия, с които да закърпи закъсалата си икономика.

Русия отрича, че планира да нахлуе в Украйна, но същевременно демонстрира военната си мощ, като от месеци провежда в региона мащабни учения, които миналата седмица разшири в Крим, Беларус и край бреговете на Ирландия.

Отбелязвайки това, Борис Джонсън помоли военните и службите по сигурността да му предоставят повече данни, за да потърси възможности за смекчаване на „нарастващата руска агресия“. Решението му е в духа на телефонния разговор от миналата седмица, в който Джонсън, Джо Байдън, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и други европейски лидери се обединиха около идеята, че "дипломатическите преговори с Русия остават първи приоритет",

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: