Великобритания също ще подкрепи силите на НАТО

Великобритания също ще подкрепи силите на НАТО Снимка: defencetalk.com

Борис Джонсън може да търпи тежки дни в личен план, но като политик и премиер на страна член на НАТО, изрази позицията на Обединеното кралство в подкрепа на Украйна.

Пред Камарата на общините британският министър-председател обвини руския президент, че е насочил поглед и към други бивши съветски републики, за да възстанови съветската сфера на влияние. Той подчерта, че Русия ще се изправи пред „безпрецедентни санкции“ от страна на западните съюзници, ако реши да нахлуе в Украйна. Същевременно Джонсън изрази надежда, че настоящото напрежение все още може да бъде разрешено „по дипломатически път“. 

Той обаче подчерта, че Обединеното кралство, което ръководи контингента на НАТО в Естония, обмисля предоставянето на допълнителни войски, ако Атлантическият алианс реши да предприеме мерки „за защита на своите съюзници в Европа“. Лидерът на консерваторите увери, че съюзническите страни като САЩ и Европейския съюз, остават "обединени" и финализират подготовката за санкциите, които биха наложили, ако Москва започне офанзива срещу Киев.

„Съгласихме се, че ще отговорим в унисон на всяка руска атака срещу Украйна, като наложим тежки и координирани санкции, по-строги от всичко, което сме правили досега спрямо Русия“, каза той.

Премиерът също така смята, че евентуално нахлуване на Русия в съседната ѝ страна би било „трагично, безполезно и контрапродуктивно”, тъй като няма да постигне целта да държи НАТО далеч от руските граници. Според Джонсън украинците ще се бият "с упоритост" и "кървавата баня ще бъде сравнима с първата война в Чечня или тази в Босна".

От своя страна, британският министър на въоръжените сили Джеймс Хийпи предупреди, че авангард от "значителен брой" руски войници отдавна действат в тила в Украйна. В статия в "The Sun" бившият военен сравни настоящата ситуация с нацистката инвазия в Полша през 1939 г. и се спря на предисторията на сегашния конфликт.

„Нашествието в Украйна през 2014 г. върна някои от нас към реалността. Оттогава Украйна, свободна и суверенна страна на границата на Европа, е под руска окупация“, пише депутатът от Уелс и припомня, че близо „14 000 украински мъже и жени са убити“ и че всяка седмица „се извършват кибератаки срещу украинските институции, а скритата намеса на Русия във вътрешната политика на Украйна е ежедневна реалност”.

И британският министър на въоръжените сили логично поставя въпроса - защо, „какво е направила Украйна на Русия”. Изключвайки абсурдните теории на руския президент Владимир Путин за сигурност и защита на руското малцинство, Джеймс Хийпи посочва истинската причина за гнева на Кремъл и тя е „че украинците имат смелостта да продължат да гледат към Запада. Към демокрация и свобода. Там, където хората имат права, а правителствата са отговорни”.

И перифразирайки Маргарет Тачър, Хийпи завършва: „Кремъл не иска обикновените украинци да имат свободата да избират, защото може да не изберат Кремъл. Накратко, Украйна се нуждае от нашата помощ“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: