Европейският съюз възстановява свободата на предвижване

Европейският съюз възстановява свободата на предвижване Снимка: besto.bg

Пътуването в Европейския съюз ще стане по-лесно дори още преди пълната победа над коронавируса.

Гражданите ще могат по-свободно да се предвижват от една страна в друга, ако са защитени от вируса с ваксина или имат изграден собствен имунитет и могат да потвърдят това с документи, съобщи Еuronews.

На среща в Брюксел министрите по европейските въпроси също така  решиха да отменят от 1 февруари карантината и допълнителните тестове за пътуващите.

"Ще взимаме предвид индивидуалния статус, дали са ваксинирани или не, преболедували ли са, а не епидемиологична обстановка", каза френският министър Клемант Бон. - Но ограниченията ще останат за хората, които не са ваксинирани».

В продължение на много седмици по-голямата част от картата на Европа е оцветена в тъмночервения цвят на крайна опасност. Властите все още не препоръчват да се пътува из Европа без особена нужда. Но високите показатели на заразяване с последния щам омикрон не повишават нивата на хоспитализация. Това ще позволи на правителствата постепенно да разхлабят социалните ограничения, които възпрепятстват подема на икономиката.

"Мисля, че навлизаме в нова фаза на пандемия. Тя все още не е започнала, защото омикронът все още е широко разпространен", каза белгийският вирусолог Марк Ван Ранст. - Това, че много хора се разболяват, все още оказва силно влияние върху обществото. Все още има голяма тежест за болниците, където в отделенията за интензивно лечение все още има пациенти с щама делта. Когато целият този натиск намалее, мисля, че ще бъдем готови да се отървем от всички, освен от някои от тези мерки.

Правителствата си запазват правото да върнат ограниченията, включително и локдаунтеи, в случай на рязко избухване на заболеваемостта или появата на нов щам на коронавируса. Освен това, Европейската комисия ще засили наблюдението на санитарно-епидемиологичната обстановка в страните с ниско ниво на ваксинация.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: