Нов шпионски скандал с Китай

Нов шпионски скандал с Китай Снимка: pakistantoday.com.pk

Китайски учен с висок пост в ракетостроенето потърси убежище на запад.

Случаят прибави своята доза напрежение в международните отношения. Според express.co.uk ключова роля в операцията е изиграло британското външно разузнаване (МI 6). Китайските власти са много разтревожени, че бягството ще позволи на САЩ и Обединеното кралство да ускорят развитието на отбранителни програми срещу хиперзвукови ракети. Освен това, за да неутрализира вероятното изтичане на информация, Китай вероятно ще се нуждае от около две години, смятат експерти.

Според оскъдните данни, емигрилалият специалист е следвал в Англия и е работил в държавната авиационна индустрия на Китай, по-специално в разработването на хиперзвуково оръжие и нова система за изстрелване на хиперзвукови ракети.

Ракетният инженер е влязъл в контакт със структура на британското разузнаване в Хонконг в края на септември миналата година. Знаейки, че е изправен пред разстрел, ако бъде разкрит, той е поискал убежище за себе си, съпругата си и детето им. Бягството на семейството е било организирано от тричленен британски екип, със знанието на ЦРУ и осъществено със специален полет до британска територия. Смята се, че беглецът сега е в САЩ.

Източник от британското разузнаване коментира случая така: „Той съдействаше изключително. Това е интелигентен човек, който обича крикета, но предпочита „Джак Даниелс” пред лагера; човек, който е изиграл ключова роля в развитието на хиперзвуковите оръжия в Китай и който се чувстваше обиден от начина, по който се отнасяха с него. Решението му не е плод на идеологически причини, а по-скоро израз на твърдата му вяра, че неговият талант трябва да бъде признат и оценен по достойнство“

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: