Четири лесни начина да овладеете умората

Четири лесни начина да овладеете умората Снимка: web24.news

Случвало ли ви се е вечер да задремете на масата? Или по-лошо – в офиса, пред компютъра?

Ето някои прости стъпки, за да останете бодри не само на вечеря с приятели, но и на работното място.

Храненето

Въглехидратите са най-добрият допинг за ума при умора. Не се плашете от напълняване. Ако не обичате слдкиши и тестени изделия, минете без тях, но не оставяйте без въглехидрати. Дори в малки дози глюкозата стимулира работата на мозъка, макар че ако прекалите, ще започне да пречи на мисловния процес, особено сутрин. Затова изберете начин да я подавате на организма си постепенно, напр. със зърнена закуска – мюсли, сладка царевица, малко сушени плодове. Може да не е най-вкусното като идея, но пък е доста полезно. Въглехидратите от такава закуска се разграждат бавно, глюкозата навлиза в кръвта постепенно и поддържа тонуса ви.

Режимът

Трудно е да се заставите да работите в понеделник, да не говорим за нещо в къщи в неделя. Сигурно се чудите, че е така, след като през уикенда сте си отспали и сте станали от леглото кажи-речи за обяд. Но вярвате или не, точно в това е проблемът. Ако през седмицата ставате по едно и също време, а през почивните дни спите до обяд, вероятно сте предизвикли хормонален дисбаланс в тялото си. Ако ставате от сън след обичайния си час, организмът произвежда по стереотип хормони, които докато спите „не влизат в работа”, но ви липсват на другия ден и тогава бодростта ви „заминава”. Така че, по-добре осъществете идеята да се наспите през уикенда с по-рано лягане или следобедна дрямка.  А най-добре е да не се лишавате от необходимите часове сън и през трудовата седмица.

Дишането

Още един банален, но затова пък полезен съвет. Ако сте затрупани със задачи, причината за умората ви е ясна. Един от ефектите на стреса при претоварване е нарушеното дишане и със сигурност не го контролирате нито съзнателно, нито несъзнателно – а не бива. Създайте си навик веднаж дневно да отделите половин час, да се настаните удобно (по възможност в кресло, или в обедната почивка – на пейка в парка) и дишайте дълбоко и равномерно. Помага да се ободрите повече от куп кафета и енергийни напитки.

Водата

Замисляли ли сте се колко вода пиете на ден? И как утолявате жаждата си? Проблемът е там, че обезводнявнето не проявява ефектите си явно или незабавно. Но ако не пиете достатъчно вода, гъстотата на кръвта се променя и започвате да се уморявате по-бързо от обикновено. А колко е „достатъчно”? Индивидуално е, а тялото ви го подсказва с усещането за жажда. Но не я утолявайте с кафета, чай и други напитки, а заменете поне половината от тях с чаша вода. Потърсете баланса и не забравяйте, че водата поддържа тургура ви, включително и на кожата, т.е., важна е за свежия ви вид. Освен това почиства организма, който в замяна работи по-добре. Дайте възможност на Н2О да си върши работата, във ваш интерес е.

И още нещо – тези прости стъпки са напълно във възможностите на всекиго, не изискват специални средства, грижи или усилия, не са поредният "писък на модата" за самоусъвършенстване, така че защо да не направите нещо колкото просто, толкова и полезно за себе си?

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: