Забраниха на американските спортисти да използват смартфоните си на Олимпиадата в Пекин

Забраниха на американските спортисти да използват смартфоните си на Олимпиадата в Пекин Снимка: ferra.ru

Поради заплаха от наблюдение

Олимпийският и параолимпийският комитет на САЩ призовава спортистите да се откажат от личните си телефони в полза на "еднократните" преди зимните олимпийски игри в Китай, които започват следващия месец.

Това съобщава The Verge.

Комитетът предупреждава спортистите за това не за първи път. На атлетите и преди е говорорено за заплахата от цифрово наблюдение в Китай.

"Всяко устройство, канал за комуникация, транзакция и онлайн активност могат да бъдат проследявани и контролирани", казват в Комитета. 

Специалистите също така предупреждават за това, че устройствата на спортистите могат да бъдат компрометирани от злонамерен софтуер. Както отбелязва WSJ, Великобритания, Канада и Нидерландия също са предупредили своите спортистите да не внасят личната си електроника в страната.

През 2019 г. Китай беше хванат в тайна инсталация на шпионски софтуер на телефоните на туристи, които пътуваха до района на Синцзян. Тази строго охраняема зона е населена от уйгури, мюсюлманско етническо малцинство, което в Китай е подложено на затвор и изтезания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: