Доставките на "Газпром" за Европа се сринаха почти два пъти

Доставките на "Газпром" за Европа се сринаха почти два пъти

Единствената страна от ЕС, за която износът нараства значително, е България плюс 48,6 процента

"Газпром" отчете спад на износа за страни извън ОНД с 41,1% в началото на годината

 

През първата половина на януари износът на "Газпром" за страни извън ОНД възлиза на 5,4 милиарда кубически метра.

Това е с 41,1% по-малко в сравнение със същия период преди година, според съобщение в официалния Telegram канал на компанията.

В същото време представител на компанията посочи, че доставките по газопровода "Силата на Сибир" за Китай са се увеличили с един и половина пъти, за Турция, която е един от най-големите купувачи, с 0,3 процента и за Босна и Херцеговина с 7,3 процента.

Доставките за Европейския съюз са се снижили почти два пъти.

Единствената страна от ЕС, за която износът нараства  значително, се оказва България (плюс 48,6 процента), с която миналата пролет беше сключен нов договор.

"Газпром" посочва, че доставя газ в съответствие с дългосрочни споразумения.

Като цяло от 1 до 15 януари производството на компанията нарасна до 23,1 милиарда кубически метра газ (2,1 процента повече от преди година), доставките за вътрешния пазар се увеличиха с 3,7 процента.

В съобщението, позовавайки се на данни на Gas Infrastructure Europe, се отбелязва, че обемът на активния газ в европейските подземни хранилища е 46,9 милиарда кубически метра, което е с една четвърт по-малко от нивото от миналата година и с 1,091 милиарда под исторически минимални стойности.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: