Машината и Дизела атакуват рекордите в 100-километровата Обиколка на Витоша този уикенд

Машината и Дизела атакуват рекордите в 100-километровата Обиколка на Витоша този уикенд

Този уикенд предстои 37-ото издание на едно от емблематичните и най-многобройни като участници състезания в България – 100-километровата Обиколка на Витоша. Събитието, известно още като „Витоша 100“, е част от инициативата „София – европейска столица на спорта“ и благодарение апостолската работа на екипа на Анна Пенчева отново ще събере няколко хиляди столичани и гости на столицата, желаещи да отправят ново предизвикателство към самите себе си.

Тази година обиколката на Витоша ще се състои на 25-26 юли, причината за пренасрочването й от юни за юли е здравната обстановка. Традицията обаче се запазва. Стартът и финалът са на паркинга пред базата на БФС до резиденция „Бояна". Тръгва се по бул. „България” по посока на кв. „Бояна”, после се продължава по пътя за Златните мостове и след това се следва подробно описания в сайта http://vitosha100km.bg маршрут, оттам може да се свали и специалният файл с GPS следата.

Стартът на суперизпитанието за колоездачи е в събота, на 25 юли, в 06,00 ч. сутринта, а стартът на супермаратона за скороходци е също в събота, но в 23,59 ч.

Очакваните часове за финиширане са приблизително следните: за колоездачите - мъже минути преди 10,00 ч. и жени минути преди 11,00 ч. в събота, за скороходците – мъже около 8,00 ч. и за жени около 9,00 ч. в неделя. Официалните награждавания са в събота и в неделя от 16 ч. в зоната на старт/финала.

Събитието ще се състои при стриктно спазване на здравните мерки, подробностите ще бъдат обявени от организаторите в близките дни.

Исторически предизвикателства от миналата година

Миналата година станахме свидетели на историческо постижение. За първи път планината Витоша бе обиколена за по-малко от 4 часа с велосипед. Уникалният рекорд бе записан срещу името на Александър Алексиев, който финишира за 3,55:44 ч. Наред с това представителят на клуб „Велораптър“ защити титлата си от 2018 г., като подобри с близо четвърт час собствения си рекорд на трасето.

Над 2100 заявили участие досега, от тях 500 са бегачи

До момента заявилите участие са близо 2100, информират организаторите. Тези дни ще се включат още състезатели, които ще пристигнат от провинцията и от чужбина. Заявките са отворени до последно, но за да избегнете неудобствата и притесненията, направете това още сега. Ясно е, че на старт ще застанат представители на поне 20 държави, част от тях с цели отбори. „За жалост много от заявилите участие от чужбина няма да могат да се включат поради наложената карантина в техните държави при завръщането им от България. Имахме записан цял клуб от Хърватия, но членовете му сега отказаха участие поради тази причина. Общият брой на чужденци се очаква да достигне 100, сред тях служители на редица посолства у нас. Близо 100 пък ще опитат супер предизвикателството „200 км“ - да обиколят Витоша първо с велосипед и след това със скороходците“, каза Теодора Пенчева от екипа на организаторите.

Сред участниците за първи път се очаква да бъде и рекордьорът по планинско бягане Кирил Николов - Дизела.  Той и Александър Алексиев - Машината са се заканили този уикенд да пратят в историята скоростните рекорди съответно при бегачите и при колоездачите. Най-малкият участник досега в Обиколката е 5-годишно момче, изминало 100 км заедно със своя баща. Преди 4 години пък 70-годишен човек завърши дуатлона.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: