Във Финландия създадоха молекула за защита от зараза с коронавирус

Във Финландия създадоха молекула за защита от зараза с коронавирус Снимка: https://pixabay.com/

Учени от университета в Хелзинки са разработили молекула, способна да предпазва хората от заразяване с коронавирус

Според специалистите молекулата защитава пациентите в продължение на осем часа, като за разлика от ваксините, действието на молекулата започва веднага след прилагането й.

Новата молекула TriSb92, създадена от учени, според експериментите, предпазва от инфекция с коронавирус в продължение на най-малко осем часа, дори в ситуации на висок риск от инфекция“, се казва в уебсайта на университета.

В хода на експериментите, проведени върху мишки, учените са стигнали до заключението, че молекулата защитава животните, докато останалите мишки, на които не са въвеждали молекулата, се заразяват с коронавирус. Молекулата се въвежда в тялото на животните чрез пръскане в носа.

Действието й се основава на факта, че тя по-специално блокира протеин на повърхността на вирусната частица. Днес различни щамове на коронавирус могат да бъдат податливи на действието на TriSb92, казва изследователят Анна Мякели.

В същото време ваксината е създадена не за да се конкурира с ваксините, използвани срещу коронавирус, а за да допълни ефекта от тях, уверяват учените.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: