СЗО призова да не се отнасяме лекомислено към омикрона

СЗО призова да не се отнасяме лекомислено към омикрона Снимка: iStock

Този вариант причинява по-малко тежки симптоми, но безпрецедентната му скорост на разпространение може да доведе до смъртта на хиляди хора по целия свят

Световната здравна организация (СЗО) призовава да не считаме омикрона за неопасен и безобиден. Този вариант на коронавируса причинява по-малко тежки симптоми, но безпрецедентната му скорост на разпространение, според СЗО, може да доведе до смъртта на хиляди хора по целия свят, съобщава Еuronews.

Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален секретар на СЗО:

"Въпреки че омикронът може да не изглежда толкова опасен, колкото делта щама, особено за ваксинираните, това не означава, че той трябва да се счита за неопасен. Омикронътводи до болница и убива. Цунамито от нови случаи е толкова огромно и се разпространява толкова бързо, че потиска здравните системи по целия свят".

Португалските власти удължават ограничителните мерки за още една седмица, до 14 януари. В същото време училищата ще отворят в понеделник, както е планирано. В страната тече активна кампания за ваксиниране на деца от 5 до 11 години. През следващите дни се очаква на тях да им бъдат направени повече от 150 хиляди ваксинации.

Норвегия все още е с едно едно от най-ниските нива на инфекция в Европа, но и там, поради омикрона, експертите очакват рязко увеличение на заболеваемостта през следващите седмици. Лекарите са особено загрижени за възприемчивостта на децата и юношите към новия щам.

Австрийското ръководство заявява, че на фона на разпространението на омикрон твърдо възнамерява да подкрепи антиковидните мерки, едни от най-строгите в Европа, и допи да въведе нови. Там ще бъде задължително носенето на маски с повишена степен на защита FFP2 дори на улицата — ако няма възможност да се спазва двуметрова дистанция.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: