Bloomberg съобщи за риск Европа да остане без газ след два месеца

Bloomberg съобщи за риск Европа да остане без газ след два месеца

На фона на енергийния преход запасите на газ в ЕС се оказаха ниски, а предстоят още два студени месеца, пише Bloomberg

Според Wood Mackenzie до края на март нивото на наличностите в хранилищата може да падне до историческо дъно от 15%. 

Въпреки рязкото изостряне на ситуацията, предпоставките за нея се развиват през годините, отбелязват авторите на статията. 
Те припомнят, че Европа е „в разгара на енергиен преход“: тя затваря въглищните електроцентрали, като по този начин „увеличава зависимостта си от възобновяеми енергийни източници“. Въпреки че вятърната и слънчевата енергия са по-чисти, тези източници са „непостоянни“, което доведе до рязък спад в производството на електроенергия в Европа миналата година, пише агенцията.

С предстоящите два от най-студените зимни месеца, има опасения, че газът в Европа може да свърши“, се казва в статията.

Складовите съоръжения в Европа са запълнени с 56%, което е с 15 п.п. под средното за десет години, пише Bloomberg. Според прогнозата на експертите на консултантската компания Wood Mackenzie, ако Русия не увеличи доставките на газ, до края на март нивото на запасите в Европа ще падне до 15%, което може да се превърне в най-ниския показател в историята.

Не е ясно как е възможно да се постигне необходимото ниво на запаси от газ в хранилища без допълнителни доставки от Русия през „Северен поток 2“ или съществуващи маршрути. 2022 г. ще бъде още една нестабилна година за европейските цени на газа “, коментира вицепрезидентът на Wood Mackenzie Масимо Ди Одоардо.

Миналата година цените на европейските борси на газ счупиха няколко рекорда. На 21 декември цената на горивото за първи път надхвърли 2 хиляди долара за кубичен метър. Експертите на Fitch свързват това с намаляване на изпомпването през газопровода Ямал-Европа, с информация за пускането на Северен поток 2 не по-рано от втората половина на 2022 г. и с новини за възможно застудяване в Европа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: