Ще има ли споразумение между Великобритания и ЕС относно Брекзит?

Ще има ли споразумение между Великобритания и ЕС относно Брекзит?

® needpix.com

Днес, 15 октомври, европейските лидери трябва да се съберат за среща на Европейския съвет. На нея се очаква основна тема да бъде прогресът, постигнат в преговорите с Великобритания относно потенциално търговско споразумение, което да урежда отношенията между ЕС и Обединеното кралство след 31 декември 2020 г.

Очакванията са, че заключението, до което са стигнали преговарящите на Европейския съюз, е, че независимо от постигнатия прогрес в разговорите с британската страна, той не е достатъчен, за да може да се сключи споразумение веднага. Подготовката на общността за край на Брекзит и без търговско споразумение продължава успоредно с преговорите.

Място за оптимизъм има по една от темите в преговорите между ЕС и Великобритания, която е сред пречките за сключване на споразумение, а именно за „равнопоставеността" между бизнесите на двете страни. Това включва и възможността на Обединеното кралство да получи достъп до единния пазар на Европейския съюз, без да нарушава конкуренцията, тъй като вече няма да е част от общността.

Не се вижда как ще бъде намерено компромисно решение по въпроси като правата за риболов в британските териториални води, както и под чия юрисдикция ще бъде налагането на санкции на ЕС или Великобритания, ако някоя от тях реши да наруши ангажиментите, които е поела към другата страна.

Правителството на Обединеното кралство заяви, че споразумение трябва да бъде сключено до срещата на Европейския съвет, която е насрочена за 15 октомври. Премиерът на страната Борис Джонсън заяви в сряда, че ще изчака решенията на европейските лидери, за да разкрие какви ще са следващите действия на Великобритания.

Възможност за компромис не се вижда. Възможно е позицията на Европейския съюз по отношение на рибарството да се влоши, което да доведе до край на възможността за сключване на споразумение", заяви източник, който е близък до преговорите, цитиран от Euronews.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е провела телефонен разговор в сряда с Борис Джонсън.

Европейският съюз работи усилено за достигане до сделка, но не на всяка цена. Все още има много работа за вършене", написа в социалната мрежа Туитър председателят на Еврокомисията.

Министър-председателят отбелязва ясно своето желание за сключване на споразумение, но изрази разочарование заради малкото отбелязан прогрес през последните две седмици на преговори с представители на Европейския съюз", се казва в изявление на правителствената пресслужба на Великобритания.

Междувременно намерението на британското правителство да продължи с прокарването на новото законодателство, с което Великобритания може едностранно да нарушава споразумението за напускане на европейската общоност, може да се окаже пречка в договарянето на търговска сделка. На срещата на Европейския съвет лидерите на ЕС ще се съгласят, че е невъзможно договарянето на каквото и да е търговско споразумение, ако правителството на Борис Джонсън не премахне „противоречивите" разпоредби в законопроекта.

Всички страни членки на Европейския съюз желаят в бъдеща сделка с Великобритания да бъде включен и „ограничителен" механизъм, който да се задейства при нарушаване на договореностите от страна на Великобритания, която ясно показа, че е готова дори да наруши международното право чрез „спорния" законопроект.

Ако британското правителство реши да предприеме стъпки, които са в противоречие с договореностите, които те имат с нас, то „ограничителният" механизъм трябва да е силен и ефективен, иначе няма да свърши работата, за която е създаден", заяви дипломат на ЕС, цитиран от Euronews.

Обширно поле от теми бе покрито в разговорите с Великобритания досега. За да приключим обаче, то трябва да видим отстъпки и от страна на Обединеното кралство, особено по теми като юрисдикцията, която ще решава бъдещи спорове между ЕС и британската страна", отбеляза друг източник, близък до преговорите.

Преговорите между Обединеното кралство и Европейския съюз се очаква да продължат до първите седмици на ноември, ако е възможно сключването на сделка, според Euronews.Прочетете още за:
брекзит Великобритания Европейски съюз

  0 
  0