Тръмп или Байдън. Какво ще значи за ЕС изборът на единия или другия?

Тръмп или Байдън. Какво ще значи за ЕС изборът на единия или другия?

® flickr.com

С наближаването на президентските избори в САЩ все повече се задава въпросът: каква би била търговската политика на най-голямата икономика в света при избирането на единия или другия кандидат за поста в Белия дом.

Според данни на Евростат през 2019 г. страните членки на ЕС са изнесли към САЩ стоки на стойност 384 млрд. евро и са внесли продукция на стойност 232 млрд. евро. Това показва, че ЕС е в търговски излишък в размер на 152 млрд. евро.

По думите на експерти, ако Джо Байдън бъде избран за президент, то това би било добра новина за ЕС, защото кандидатът на Демократическата партия в САЩ не е така националистически настроен, както е Тръмп например.

Президентският мандат на Тръмп бе истинско предизвикателство за дипломатите на ЕС заради американския президент, който се бореше с търговски дефицит и създаваше геополитически разногласия по отношение на тарифите за търговия между ЕС и САЩ. 

Байдън е привърженик на многостранната търговия и не се притеснява да води търговски преговори с никого. В същото време Тръмп обвинява Китай, наред с други страни, за състоянието на американската икономика. Открито популисткият му възглед „Америка преди всичко" определено се харесва на повечето американци.

Смята се, че евентуален мандат на Байдън като американски президент ще улесни значително икономическите отношения между САЩ и ЕС, но се очаква също, че Байдън може да възстанови икономическиге отношения на американската държава чрез Световната търговска организация, нещо, което Тръмп многократно отхвърли като вариант.

Наближаващите президентски избори трябва да послужат за поставяне на една стара тема отново на дневен ред, а именно преговорите за трансатлантическо търговско споразумение между ЕС и САЩ, което бе позабравено, откакто Тръмп бе избран за президент през 2016 г.

Назависимо от възможната промяна на президента в Белия дом, според повечето анализатори не е изобщо сигурно, че който и да стане американски президент, ще поднови преговорите за транслатлантическо сътрудничество в областта на търговията.Прочетете още за:
европейски съюз избори САЩ

  0 
  0