Най-големият изцяло електрически самолет ще направи своя първи полет

Най-големият изцяло електрически самолет ще направи своя първи полет

® aopa.org

Деветместният самолет трябва да излети в небето в четвъртък и да не произвежда никакви въглеродни емисии.

Най-големият изцяло електрически самолет в света е на път да излети в небето за първи път. Cessna Caravan, обзаведен с електрически двигател, се очаква да прелети за 20-30 минути над щата Вашингтон в САЩ в четвъртък.


Самолетът може да превозва девет пътници, но тестов пилот ще предприеме дебютния полет, пътувайки със скорост 183 km/h. Производителят на двигатели magniX се надява, че самолетът може да влезе в търговски услуги до края на 2021 г. и да има обсег от 100 мили.


Десетки компании работят върху електрически самолети, въпреки че ще са необходими големи пробиви в намаляването на теглото на батериите, преди големите самолети да изминат значителни разстояния, използвайки само електрическа енергия. Други източници на енергия, които се тестват, включват водородни горивни клетки и биогорива.


Авиационната индустрия е силно регулирана, за да гарантира безопасността, но magniX се надява, че чрез модернизиране на съществуващ самолет процесът на сертифициране може да бъде ускорен. По-малък хидроплан, задвижван от двигател magniX, извърши кратък полет през декември.


През юни 2019 г. друга компания, Ampaire, пусна над Калифорния самолет, задвижван от хибриден електрически двигател с изкопаеми горива. По това време анализаторите на инвестиционната банка UBS заявиха, че авиационната индустрия ще се движи към хибридни и електрически двигатели за маршрути с дължина, по-малка от 1000 мили, много по-бързо, отколкото мнозина смятат.


Рой Ганзарски, изпълнителен директор на magniX, каза, че сегашните самолети са скъпи за експлоатация и замърсяват много околната среда. Електрическите самолети ще имат от 40% до 70% по-ниски разходи за един час полет - каза той. - Това означава, че операторите ще могат да пилотират повече самолети на по-малки летища, което ще бъде по-кратко изживяване без вредни емисии." 

Ганзарски заяви, че компанията вярва, че всички полети на по-малко от 1000 мили ще бъдат напълно електрически след 15 години

Сред останалите компании, разработващи електрически самолети, са Zunum Aero, който изгражда 27-местен самолет с обхват 680 мили, и производителят на двигатели Rolls-Royce, чиято програма на Accel има за цел да произведе най-бързия изцяло електрически самолет до момента. През април обаче Rolls-Royce и Airbus анулираха плановете си за хибриден електрически самолет. Немската компания Lilium работи върху петместно електрическо въздушно такси с реактивен двигател.


Cessna Caravan, използван от magniX, е един от най-използваните самолети със среден обсег в света, като над 2600 броя работят в 100 държави. Първият полет е определен за 8 часа тихоокеанско време (1500 GMT) в четвъртък, ако времето позволява.Прочетете още за:
авиация екология самолети

  0 
  0