Манфред Вебер: Без евросредства за страни членки, които не спазват върховенството на закона

Манфред Вебер: Без евросредства за страни членки, които не спазват върховенството на закона Снимка: flickr.com

Лидерът на Европейската народна партия в Европейския парламент и евродепутат Манфред Вебер заяви, че няма да се отпускат средства на страните членки за възстановявене на икономиките след пандемията от коронавирус, ако няма обвързващ механизъм между евросредствата и спазването на върховенството на закона.

През юли евролидерите се съгласиха да се отпусне бюджет в размер на 1,82 трилиона евро за подпомагане на страните членки на ЕС да се справят с последствията от ковидкризата. Сега евродепутатите трябва да разрешат започването на плащанията към всяка членка на съюза.

Вебер, както и други членове на Европарламента, смятат, че трябва да има връзка между отпускането на пари и спазването на върховенството на закона в съответната страна. Това включва теми като свобода на медиите, справедливост и реална демокрация. Темата за върховенството на закона бе поставена на дневен ред поради поведението на Полша и Унгария през последните няколко години. Поведение, което предизвика гнева на властите в Брюксел.

Евродепутатите твърдят, че държавите, които не спазват основните демократични принципи, са тези, които пречат на възможността да се одобри започването на плащанията по одобрения бюджет за възстановяване от коронавирусната криза. В същото време страни като Полша и Унгария, които са обвинявани в неспазване на върховенството на закона, заявяват, че Европейският парламент е отговорен за блокираната процедура по изплащане на договорените евросредства.

Говорим за много пари. Поради тази причина са ни нужни свободни медии, които да отразяват реално дали парите се изразходват по предназначение или има корупционни схеми, по които те се „отклоняват", например. Имаме нужда и от независима съдебна система във всяка страна членка, за да може тя да си свърши работата при наличие на корупция."

Това са сред основните принципи на Европейския съюз и ние ще ги отстояваме", заяви Вебер, цитиран от Euronews.

Унгария и Полша често коментират, че правилото за върховенството на закона е политически инструмент, чрез който се налага натиск срещу консервативните правителства.

Това, от което имаме нужда, е политиците да замълчат, когато се оценява дали се спазва върховенството на закона или не. Оценката трябва да се прави от съдии и независими власти."

Манфред Вебер бе многократно критикуван от левите партии в Европарламента заради това, че управляващата партия на Унгария е част от неговата Европейска народна партия, независимо от многократните призиви тя да бъда извадена от групата заради поведението на унгарското правителство.

Никога не съм подкрепял случващото се в Унгария, което често противоречи на ценностите и възгледите на ЕС", заяви Вебер.

Той допълни, че Европейската народна партия е гласувала за активирането на член 7 от европейското законодателство срещу правителството в Будапеща. Това дава право на Европейския съюз да лиши страна членка от правото й да гласува в Европейския съвет.

Разговорите по темата за възстановителния пакет от евросредства се засилиха през последните дни, тъй като Европейският парламент трябва да направи последно гласуване по въпроса, преди да започнат плащанията към всяка страна членка на ЕС.

Европейските лидери се надяваха да изчистят всички въпроси по темата възможно най-бързо, за да може първите плащания да бъдат факт през януари 2021 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: