Как да съчетаваме вината с различни видове паста

Как да съчетаваме вината с различни видове паста

Противно на общоприетото схващане, не всички вина за тестени изделия трябва да идват от Италия - всичко зависи от соса.


Когато на масата пред нас се намира апетитна чиния с пикантни талиатели с рагу, чиято пара изпълв сетивата ни с наслада, е много лесно да започнем да се чудим с какво вино да я съчетаем. Дали топлината на бордото или лекотата и нежността на бялото вино ще си подхождат повече с ароматните червени талиатели.


Колкото и противоречиво да изглежда, изборът на вино за тестени изделия обикновено се отнася до соса, а не до формата на тестените изделия. Вземете пример от италианците. Те са склонни да не търсят ултразрели вина или такива с високо съдържание на алкохол - особено с тестени изделия, които често са малко, междинно ядене, а не основното събитие на храненето.


По принцип начинът на съчетаване на виното - било то с макаронени изделия или нещо друго - е много подобен на готвенето. Прочетете рецептата, представете си какъв ще е вкусът и какви други съставки има. Например с по-лек сос, който съдържа пресни домати, препоръчваме да заложите на сухо бяло или розе, докато с варени, сладки домати, по-вероятно е да посегнете към червено вино.


С нетрадиционните съставки за макаронени сосове, като тахини или кориандър, можете да си позволите да бъдете по-смели. Можете например да пробвате екзотично ливанско червено вино за някое ястие от грилован патладжан (червеното вино обикновено си пасва по-добре от бялото с патладжаните). Ако пък ще хапвате папарделе от сьомга, която включва липа, кардамон и кориандър, няма причина да не заложите на ризлинг.


Опциите за съчетаване са много, но общоприето правило е за по-леки сосове да залагате на по-леки вина. Шардонето е страхотен вариант за фусили с песто и чери домати, а за да добавите щипка свежест, сложете резен лимон или манго в чашата си. Ще видите как вкусовете изцяло се преобразяват. Когато обаче залагате на по-тежки ястия като талиатели с рагу, предлагаме да заложите на бордо или сира. А за удивителни резултати сложете малко вино и в соса на пастата - алкохолът веднага се изпарява и остава единствено нежната нотка на виното.Прочетете още за:
вино паста храна

  0 
  0