Дълговете убиват мечтите

Дълговете убиват мечтите

® Getty Images

Милиардерът Марк Кюбан разказва как да спестите за стартъп, кога трябва да ходите на работни срещи и какви 12 правила трябва да помни всеки начинаещ предприемач.
 
Направи сам

Не взимайте пари от инвеститори“ - това не са думите, които очаквате да чуете от успешен рисков инвеститор, но именно това Марк Кюбан съветва всички нови предприемачи да правят. Според него несвоевременното търсене на външно финансиране е най-сериозната грешка, която може да се направи в началото.

Събраните средства не са постижение, а тежест, защото сега ще трябва да докладвате на тези, които са ви дали парите“, обяснява милиардерът. Много предприемачи стават твърде зависими от инвеститорите, които може да имат доста различни идеи за перспективите и развитието на компанията.

Големите компании - Apple, Dell, Microsoft - започват своя път без инвеститори. „Личният капитал винаги е най-добрият капитал“, казва Кюбан. Той поставя клиентския капитал на второ място, когато приходите от продажби помагат на бизнеса да расте допълнително. На трето - парите, събрани на платформи за краудфандинг.

Кюбан израства в небогато семейство, но успява да създаде компания, без да привлича инвестиционни средства.

За да се научите как правилно да управлявате финансите си и да увеличите началния капитал, той съветва да спазвате три прости правила:


Купувайте на едро.Създайте личен бюджет, вижте какво редовно купувате и купувайте тези неща на едро“, обяснява милиардерът, който все още купува шампоани, паста за зъби и други стоки за бита в големи опаковки.

„Ако, например, закупите наведнъж паста за зъби за година или дори две, можете да спестите около 50%.
Спестявайки по този начин хиляда долара годишно, в крайна сметка ще имате повече, отколкото ако инвеститорът ви даде 10 хиляди долара."

Изплащайте дълговете си. Кюбан съветва да не използваме кредитни карти и по възможност да не вземаме назаем пари по принцип: „Сигурен съм, че дълговете са основните убийци на мечтите.“

Банковата сметка трябва да съдържа сума, равна на доходите ви за шест месеца. Винаги трябва да има финансов буфер. Това не е много голямо количество пари, но ще ви позволи да спите спокойно.

Ден и нощ

„Винаги съм продавал нещо... Това е моята природа", казва Кюбан, който започва да печели пари още като тийнейджър. Той искрено обича работата си и я смята за свое главно хоби.

Бизнесът е сутрешната ми медитация - казва милиардерът. - Събуждам се и отивам направо на работа. Просто обичам да го правя." Първо Кюбан отваря работната си поща и търси дали има лоши новини. Проблемите трябва да бъдат решени първи. Ако една мисъл не го оставя на мира, Кюбан може да се събуди и да седне да работи дори през нощта.
 
В същото време той смята, че бизнес срещите са загуба на време и са необходими изключително за сключване на сделки: „Ще проведа среща само ако ми напишете чек. Ако има някакъв проблем и той трябва спешно да бъде разрешен, ще се обадя. Във всички останали случаи предпочитам да се ограничавам до имейл кореспонденция. По-ефективно е.“

Главното е вниманието

Кюбан никога не е имал ментор или бизнес треньор. Инвеститорът вярва, че лидерството може да се научи и това е по силите на практически всеки.

Просто трябва да сте наблюдателни и да обърнете внимание кои методи и решения са ефективни и кои не трябва да се използват в бъдеще. „Почти всичко, което научих за лидерството, научих от собствения си опит“, казва Кюбан.

Той счита за най-голямата си грешка желанието да контролира всички работни процеси от и до: на практика това е просто невъзможно. Лидерът трябва да вижда бъдещето на компанията. За да се коригират недостатъците на съществуващите продукти и проекти, Kюбан съветва да обърнете внимание на желанията на клиентите: „Но не бива да разчитате на тяхното мнение, когато разработвате план за бъдещото развитие на компанията. Това е само ваша работа."

Служителите трябва да чувстват, че мисията на корпорацията  съответства на техните лични цели - за това трябва да се погрижи  лидерът. „[Трябва ви] да накарате хората около вас да се чувстват по-малко стресирани - казва Кюбан. - Ако влезете в стаята и атмосферата стане напрегната, значи правите всичко неправилно."

И накрая, лидерът трябва да знае всичко за своя продукт и своя отрасъл: „Трябва да погледнете под всеки камък и да отворите всяка врата, за да изучите вашата индустрия. Това е процес, който никога не свършва."


И още 12 правила, които трябва да помни всеки начинаещ предприемач:

Не създавайте собствена компания, ако тя не е свързана с дело, което наистина обичате.
Ако вече сте намерили път назад в случай на неуспех, значи не сте обсебени от тази идея.
Наемайте само онези хора, които според вас наистина ще се радват да работят във вашата компания.
Продажбите спасяват всичко.
Разберете какво прави вашата компания по-добра от конкуренцията и се съсредоточете върху тези аспекти.
Почивката на обяд е възможност за разговор с колеги извън офиса.
Никакви отделни офиси. В стартъпа всичко трябва да е общо.
Що се отнася до технологиите, възползвайте се от това, с което сте запознати, и не губете време и нерви, преквалифицирайки служителите.
Не изграждайте йерархия в компанията.
Никога не поръчвайте фирмени сувенири.
Никога не наемайте PR агенция.
Не забравяйте, че вашите служители трябва да се радват на работата си и отговорността за това е лично ваша.Прочетете още за:
инвестиции Марк Кюбан стартъп

  0 
  1