Анализатори отчитат рекордно увеличение на богатството на милиардерите в пандемията

Анализатори отчитат рекордно увеличение на богатството на милиардерите в пандемията Снимка: pixabay

Състоянието на световните доларови милиардери достигна рекордните 10,2 трилиона долара към края на юли 2020 г.
Състоянието на милиардерите в световен мащаб е нараснало с 27,5% по време на глобалната пандемия, достигайки 10,2 трилиона долара в края на юли 2020 г. (в сравнение с приблизително 8 трилиона долара в началото на април).

 Това е нов максимум, който подобри предишния рекорд от 8,9 трилиона долара в края на 2017 г., според доклада Billionaires Insights 2020, изготвен от UBS и PwC.

Нов рекорд в пандемичната епоха


Стандартната точка за оценка на броя и състоянието на милиардерите от UBS и PwC е 7 април, но тази година авторите на изследването решиха да удължат периода на изследване до края на юли, за да обхванат „трансформиращия ефект на COVID-19“ и възстановяването на фондовия пазар от мартенския срив.

На 7 април в света е имало 2058 милиардери - с 43 по-малко от 2019 г. Общото им състояние е било 8 трилиона долара. Към датата на завършване на изследването, 31 юли, броят на милиардерите се е увеличил до 2189, а състоянието им е достигнало 10,2 трилиона долара.

„Състоянието на милиардерите достигна нов връх благодарение на V-образния скок на фондовия пазар през април-юли 2020 г.“ - обясняват авторите на доклада.

През първата половина на годината пандемията на практика спря част от световната икономика, „предизвиквайки буря на фондовите пазари“. Само за няколко седмици през февруари и март състоянието на милиардерите спадна с 6,6% в сравнение с 2019 г. - с 564 млрд. долара, но в края на юли богатството на милиардерите вече надвишава нивото от 2019 г.

Миналата 2019 г., напротив, бе белязана от първия спад на богатството от пет години насам. Но като цяло през десетилетието състоянието на милиардерите почти се е утроило - от 2,8 трилиона до 8 трилиона долара.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: