Смартфони и електромобили ще могат да се зареждат във въздуха

Смартфони и електромобили ще могат да се зареждат във въздуха Снимка: ferra.ru

Учени прогнозират, че през 2035 г. смартфоните и електромобилите ще могат да се зареждат във въздуха

Както утвърждават експерти от Центъра за компетентности "Фотоника" в Русия, създаден на базата на Пермския университет, след няколко години ще бъде възможно да се зареждат различни устройства благодарение на мрежите 6G.

Това съобщава порналът „Научная Россия“. 

Подобни технологиище се разпространяват активно през втората половина на 30-те години на нашия век.

Според мнението на учените, скоро ще се появи възможност за зареждане на различни устройства и електрически автомобили във въздуха. Това ще допринесе за развитието и разпространението на безжичното предаване на електроенергия с помощта на 6G. Такъв метод ще започне да придобива популярност към 2035 година.

Както отбелязват специалистите, пренасянето на енергия чрез 6G кули ще се случи благодарение на радиовълни с определена честота между приемника и антената. При това лъчът ще бъде в състояние да преодолява различни препятствия: например гори, стени, планини и др. С помощта на такъв метод електроенергията ще се предава на големи разстояния.

Ученияг от Центъра за компетенции Валери Загар подчертава, че в бъдеще ще бъде възможно да се зареждат електрически автомобили по време на движение, а за зареждането на смартфон ще бъде необходимо той да се свърже към една или друга кула. Специалистът е уверен, че безжичното предаване на енергия ще направи производството по-екологосъобразно и ще намали разходите за самата електроенергия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: