Илон Мъск знае кой е създал биткойна?

Илон Мъск знае кой е създал биткойна? Снимка: https://pixabay.com/

Според ръководителя на Tesla и SpaceX, зад псевдонима на създателя на биткойна може да стои математикът, който през 1998 г. създаде алгоритъм за децентрализирана цифрова валута, наречена "bit gold"

Главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск, по време на подкаст с Лекс Фридман, отрече слуховете, че се крие зад псевдонима Сатоши Накамото и е създателят на биткойнa.

Бизнесменът предположи, че истинският Сатоши Накамото може да бъде ученят по компютърни науки и криптография Ник Сабо. Според Мъск идеите, които Сабо популяризира, са много сходни с принципите, залегнали в основата на първата криптовалута.

През 1998 г. Сабо създава алгоритъм за децентрализирана цифрова валута, наречен bit gold. Въпреки факта, че системата не е внедрена на практика, тя се счита за предшественик на биткойна. Сабо отрича каквото и да е участие в разработването на първата криптовалута.

Често срещана теория е, че Ник Сабо е истинският разработчик на биткойна. Лингвисти  от университета Астън в Бирмингам изучаваli стила на писане и темите, повдигнати от учения по компютърни науки и криптография. Те до голяма степен съвпадат с "бялата книга" за биткойнa.

Анализаторите взели за образец повече от 40 статии от уебсайта на Сабо и, наред с други неща, забелязали една закономерност – в оригиналната статия на Сатоши за биткойн често се среща двоен интервал. Това може да се дължи на използването на LaTeX - редактор за писане на оригинална статия, преди да се  конвертира в PDF. Подобна подробност има и в материалите на учения.

Слухове за връзка между Мъск и Сатоши

На 28 декември бившият служител на SpaceX и Tesla Сахил Гупта обясни защо смята Илон Мъск за Сатоши Накамото. Програмистът каза, че през 2017 г. е общувал с представителя на бизнесмена Сам Телър относно работа.

Телър го отхвърлил и го посъветвал да създаде собствена компания, обясни Гупта. В края на телефонния разговор разработчикът попитал представителя на бизнесмена дали Мъск е създателят на биткойн. Телър мълчал около 15 секунди и след това казал: „Е, какво да кажа“, отбелязва Гупта. В подкрепа на думите си програмистът публикува екранна снимка на кореспонденцията си с Телър.

Гупта за първи път заяви, че Илон Мъск е Сатоши Накамото през 2017 г. Според бившия служител на SpaceX, е  много вероятно той да е създател на биткойна, тъй като е имал необходимите ресурси, знания и мотивация за това.

*  Сатоши Накамото е анонимен разработчик или група програмисти, които публикуваха документа Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System през 2008 г.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: