Култовите магазини "Селфридж" с нови собственици

Култовите магазини "Селфридж"  с нови собственици Снимка: go4avision.com

Покупката включва един от символите на Лондон – основния магазин Selfridges на прочутата търговска улица „Окфорд стрийт”.

Сделката обедини тайландската семейна компания за търговия на дребно Central Group и австрийската фирма за недвижими имоти Signa, които платиха за придобивката си € 4.75 милиарда, съобщава ВВС.

„За мен е привилегия да придобия Selfridges Group, включително водещия магазин на Oxford Street, който е в центъра на най-известната търговска улица в Лондон повече от 100 години“, каза в изявление един от новите съсобственици и главен изпълнителен директор на тайландската Central Group, Тос Чиратхиват.

Новите собственици на Selfridges заявиха, че планират да надградят съществуващата марка, като подобрят магазините и основно - да развият онлайн търговия с луксозни стоки под марката Selfridges.

„Ще работим с водещите световни архитекти, за да преосмислим чувствително магазините на всяко място, превръщайки тези емблематични дестинации в устойчиви, енергийно ефективни, модерни пространства, като същевременно останем верни на тяхното архитектурно и културно наследство“, каза председателят на Signa Дитер Бернингхаус.

Основана през 1908 г. от американския магнат в търговията на дребно Хари Гордън Селфридж, търговската верига е най-известна със своя водещ универсален магазин на "Оксфорд Стрийт" в Лондон. Историята на семейство Селфридж дори стана основа за култов телевизионен сериал.

Mr Selfridge, Series 2, ITV | The Arts Desk
Снимка - theartsdesk.com

В Selfridges Group работят около 10 000 души. Веригата притежава 25 магазина по целия свят, включително в големите градове в Англия, Ирландия, Нидерландия и Канада. 

През 2003 г. канадското крило на милиардерското семейство Уестън купи Selfridges за близо € 712 милиона, но през юни това лято пусна веригата за продажба и постигнатата милиардна цена говори за стойността на инвестицията и развитието на веригата. Signa и Central Group ще поемат 18 от магазините. Седемте универсални магазина Holt Renfrew на Selfridges Group в Канада не бяха част от сделката и ще останат собственост на семейство Уестън.

„Горда съм, че предам щафетата на новите собственици, които също са семейни фирми и имат дългосрочни планове“, каза председателката на Selfridges Group Алана Уестън.

Тайландската корпорация Central с централа в Банкок е собственост на семейството на милиардера Чиратхиват и има участие в широк спектър бизнеси, включително недвижими имоти, търговия на дребно, хотелиерство и ресторантьорство. Central открива първия си универсален магазин през 1956 г. и сега е най-големия собственик на търговски центрове в Тайланд. Фирмата има съвместна дял в гиганта за превози и доставки в Югоизточна Азия, Grab и съвместно предприятие с китайската платформа за електронна търговия JD.com

Виенската Signa Group е основана от предприемача Рене Бенко през 2000 г. и днес е най-голямата частна компания за недвижими имоти в Австрия.

Двете фирми вече притежават съвместно големи универсални магазини в цяла Европа. Офертата им за Selfridges е била два пъти по-висока от конкурентните предложения на катарската инвестиционна група, която притежава Harrods и хонконгската верига универсални магазини Lane Crawford.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: