Държавата ще се бори срещу вдигане цената на услугата на мобилните оператори

Държавата ще се бори срещу вдигане цената на услугата на мобилните оператори Снимка: mi.government.bg

Корнелия Нинова: Вдигане цената на услугата на мобилните оператори е нелоялна търговска практика. Спираме я.

По отношение обявеното намерение на мобилните оператори Комисията за защита на потребителите (КЗП) се произнесе, че това представлява нелоялна търговска практика и днес издава заповед, с която го забранява. „Тя е нелоялна, защото мобилните оператори възнамеряват да вдигнат цената за две години 2020 и 2021г накуп“, подчерта министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на брифинг, открит с конкретния казус - повишаване цената на услугата от мобилните оператори

„Искаме да ги предупредим, че ако го направят, ще приложим всички механизми и законови мерки, с които да не допуснем това. Те са няколко: налагане на глоба е най-малкото, тя е в размер от 1 000 до 30 000 лева. Но и второ, ще се обърнем към съда, за да поискаме, ако заповедта ни бъде обжалвана, да се приложи предварително изпълнение, тоест да не се пристъпва към увеличение на цената.“, категоричен бе икономическият министър. 

Потребителите са потърпевшите от всяко криза в България - енергийна, икономическа, вдигане на цените, неравноправни клаузи в договорите, нелоялна конкуренция. В същото време потребителите не могат да се защитят сами, това са твърде много усилия, пари за адвокати, такси по съдебни дела. По думите на министър Нинова, те са беззащитни срещу “големите“, които са колекторските фирми, монополите, ЕРП-та, топлофикации, мобилни оператори. „Искам да ги уверя, че от днес ще положим всички усилия те да почувстват, че държавата стои зад тях, че защитава техните права с всички правомощия, които имаме като институции“, поясни тя. 

Заедно с неправителствените организации е обсъдена и идеята за създаване на общи екипи. „Възстановяваме работата на Националния съвет за защита на потребителите, който не се е събирал от повече от 2 години. Изключително важен орган, който се съсредоточава в своите правомощия, междуведомствени действия и съгласуване между няколко министерства.“, обясни вицепремиерът. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: