Eскалация на трагични инциденти по цял свят (обновена)

Eскалация на трагични инциденти по цял свят (обновена) Снимка: gazeta.ru

След трагедията на магистрала „Струма” отнела живота на 44 души и 27-те мигранти, които в сряда през нощта се удавиха в Ламанша, вчерашният ден донесе още една трагедия - най-малко 52 души са загинали при пожар и вероятен взрив на метан във въглищната мина Листвяжная в Кузбас.

Близо 50 миньори са хоспитализирани с наранявания, десетки други не са успели да напуснат мината, но за момента спасителните операции са спрени заради високи нива на метан и опасност от нов взрив. Сред загиналите са и членове на спасителните екипи. Директорът на мината и още двама души са арестувани за пропуски в безопасността, съобщава агенция Reuters.

Руският президент Владимир Путин изрази надежда, че ще бъдат открити и спасени още хора при тази "голяма трагедия". ТАСС съобщава, че на семействата на загиналите ще бъдат изплатени компенсации в размер на 2 милиона рубли (ок. 46 000 лв). По преценка от 2016 г. в 34% от въглищните мини в Русия условията на труд са потенциално опасни

Потъналата в сряда лодка с мигранти в Ламанша поставя друг тежък проблем на съвремието – трафикът на хора, с който властите по цял свят не могат да се преборят, отчасти и заради несекващите мигрантски потоци. Едва ден след като във водите на север от Франция загубиха живота си 17 мъже, 7 жени и три деца, вчера близо до Дувър отново са забелязани да се крият група хора в спасителни жилетки, натоварени в спасителна лодка.

Пред Радио RTL френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманин каза, че един иракчанин и един сомалиец са оцелели, но са в критично състояние. Настанени са във френска болница, където се лекуват от тежка хипотермия. 

Петима души са арестувани във връзка с фаталното пътуване към бреговете на Обединеното кралство. Регионалната прокуратура е започнала разследване за масово непредумишлено убийство

Снимка - irishtimes.com

Официалният говорител на Борис Джонсън нарече поредния трагичен инцидент в Ламанша „ужасяваща търговия, на която стават жертви уязвими хора“.

Министърът на имиграцията Кевин Фостър заяви, че Обединеното кралство е решено да разбие „зловредния“ бизнес модел на трафика на хора, които изпращат мигрантите в опасните води на Ламанша на крехки нестабилни,  винаги претоварени лодкиТой заклейми трафикантите, които виждат в хората, загубили живота си, „просто възможност за печалба“.

Според инистъра на вътрешните работи на Обединеното кралство Прити Пател, инцидентът в сряда е бил ужасен шок, но не и изненада. „Това отново напомня колко уязвими хора са изложени на опасност, когато са в ръцете на престъпни банди“, каза тя.

Очакваше се г-жа Пател още тази седмица да се срещне с френския си колега, за да обсъдят съвместни спешни мерки срещу повтарящите се трагедии в пролива между двете страни. За съжаление, часове по-късно преговорите между Франция и Великобритания по тежката тема бяха отменени, след като премиерът Борис Джонсън разгневи Франция с писмо до Еманюел Макрон, което публикува и в Tweeter. 

Освен вече обсъждани мерки, в писмото си Джонсън поиска „незабавна работа по двустранно споразумение” Франция да приема обратно мигрантите, които са прекосили Ламанша, както и „споразумение за връщане на мигранти между Обединеното кралство и ЕС”.

Жералд Дарманин нарече писмото „неприемливо и противоречащо на дискусии между партньори”, а говорителят на френското правителството заяви че то е "лошо по същество и напълно неуместно".

Мнозина смятат, че с императивния си тон Борис Джонсън цели да вдигне рейтинга си, който напослъдък сериозно пострада, но така или иначе, с писмото си той върна преговорите за съдбата на мигрантите в Ламанша на етапа „Делото по спасяване на давещите се е дело на самите давещи се”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: