САЩ обмислят дипломатически бойкот на Зимната олимпиада в Пекин

САЩ обмислят дипломатически бойкот на Зимната олимпиада в Пекин Снимка: republicworld.com

Причината е политиката на геноцид към мюсюлмаското малцинство на уйгурите и потискането на политическите права в Хонконг.

В подкрепа на идеята, с още по-радикални мерки, се обяви и световният тенис-елит. Големите имена на тениса са разтревожени, че не успяват да се свържат с китайската тенис-звезда Пенг Шуай, която преди две седмици обвини бившия вицепрезидент на Китай Джан Гаоли в сексуално насилие. Публикацията ѝ бързо изчезна от китайската социална мрежа, както и самата Пенг Шуай, която от тогава никой не е виждал, съобщава ВВС.

В Женската федерация по тенис (WTA) се е получил имейл от името на китайската тенисистка, в който тя обяснява, че се е оттеглила в дома си "да си почива" и отрича казаното от нея срещу Джан Гаоли. Но никой в тенис-средите не вярва на този имейл, след като всякаква връзка с Пенг Шуай е невъзможна. Серина Уилиямс, Наоми Осака, Новак Джокович и още редица големи имена на световния тенис и тенис-треньори призовават президента Байдън да настоява за официална информация и разследване. 

На витруалната среща между Байдън и Си Дзинпин преди няколко дни предстоящата зимна олимпиада не беше тема за разговор, но американският президент постави въпроса за правата на мюсюлманската общност на уйгурите в провинция Синдзян и гражданските свободи в Хонконг. 

Вчера, в разговор с президента на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор и премиера на Канада Джъстин Трюдо, Байдън каза, че САЩ обмислят „дипломатически бойкот” на спортното събитие. 

Говорителката на Белия дом Джен Псаки уточни, че американското присъствие все още се обсъжда, а Нанси Пелоси, най-високопоставеният демократ в Американския конгрес заяви, че американските политици, които решат да присъстват на олимпиадата в Пекин, ще загубят „моралния си авторитет”

Сенаторът републиканец Том Котън коментира, че дипломатическият бойкот е „твърде малка и твърде закъсняла стъпка” и заедо с бившия представител на САЩ в ООН Ники Хейли се обявиха за пълен бойкот на предстоящото светово спортно събитие, което нарекоха „олимпиада на геноцида”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: